Προοπτικές για μεταφορά φυσικού αερίου από κοιτάσματα του Ισραήλ-Κύπρου

Η Ελλάδα μπορεί να μετεξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο διάθεσης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:58
30/05/2011
Προοπτικές για μεταφορά φυσικού αερίου από κοιτάσματα του Ισραήλ-Κύπρου
loading

Δημιουργούνται ευνοϊκές προοπτικές για θετική εμπλοκή της χώρας μας στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης μιλώντας απόψε στο δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «2011 Mediterranean Oil & Gas Conference».

Ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθούν, «αν όχι στο ακέραιο τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό» τα ευρήματα στις δύο χώρες και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε την απαιτούμενη βαρύτητα προκειμένου να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης και να διευκολύνουμε ευρύτερες συνεννοήσεις. Είμαστε, επίσης, διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο θωράκισης στο ενδεχόμενο μεταφοράς ποσοτήτων από την ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας μας στο «μέτωπο» της ενεργειακής διπλωματίας, στις οποίες περιέλαβε και τη διερεύνηση του ενδεχομένου μετεξέλιξης της Ελλάδας σε κόμβο διάθεσης και όχι απλώς σε κρίκο μεταφοράς του προϊόντος. Οι στόχοι της Ελλάδας , περιλαμβάνουν ακόμη:

- Την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και συνακόλουθα της ασφάλειας της χώρας με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση προμηθευτών αλλά και οδών μεταφοράς.

- Τη δημιουργία νέων υποδομών, διασύνδεση τους με υπάρχοντα δίκτυα,

-Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που αν αξιοποιηθούν σωστά θα συμβάλλουν στις αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική περιφέρεια και δη τις περιοχές της Β. Ελλάδας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι υποβαθμισμένες.

- Το σεβασμό αλλά όχι την υποτέλεια στις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρατλαντικούς θεσμούς, με παράλληλη συνεκτίμηση των αντικειμενικών πραγματικοτήτων και των αριθμητικών δεδομένων

- Την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής μας θέσης σε ζητήματα πέραν της ενέργειας και τον πιθανό συνακόλουθο αντίκτυπο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει