Στην κριτική που ασκείται στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Στέλνοντας διπλό μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Δρούτσας είπε: «Αυτό που δεν αξίζει στον ελληνικό λαό είναι συστάσεις και σχόλια που δεν είναι εποικοδομητικά». «Κάθε πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και κάθε πολιτικός ηγέτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να λογοδοτήσει για τις επιλογές του», είπε.

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε μια αυστηρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και κάλεσε κάθε πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του για την έξοδο της χώρας από αυτή την κατάσταση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι «πέραν από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και κρίση ηθών, που σε μεγάλο βαθμό, όπως παρατήρησε προέρχεται και από το πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι όταν μιλάμε για πολιτικό σύστημα ας μην ξεχνάμε ότι και ο κάθε πολίτης της χώρας μας είναι μέρος αυτού του συστήματος και πρόσθεσε την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Έχουμε την υποχρέωση και την ευκαιρία σήμερα όλοι μας να συμβάλουμε με ουσιαστικό και υπεύθυνο τρόπο να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά ερώτημα για το πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των Ελλήνων βουλευτών, και αν αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τον Έλληνα πολίτη στην παρούσα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι κάθε συμβολική κίνηση, σήμερα σε τόσο δύσκολους καιρούς μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν λύνει αυτό το πρόβλημα.

«Πρέπει να κοιτάξουμε σε βάθος το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες», είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δούμε και τις σχέσεις πολιτικής – οικονομίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ορατά προβλήματα, τα οποία ήρθε η ώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τα αντιμετωπίσει με ευθύνη και ειλικρίνεια», κατέληξε. .