Την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας, διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Έθεσε μάλιστα επικεφαλής και αρμόδιο για το συντονισμό της όλης δράσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητά μας. Οι παρεμβάσεις όμως δεν θα περιοριστούν σε αυτό αλλά θα έχουν στόχο να ξαναβρεί η Αθήνα την ψυχή της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι «η Αθήνα θα βυθιστεί αν συνεχίσει η βία».

«Σήμερα απαιτείται νέα θέσπιση της δημοκρατίας στη χώρα. Δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή και θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών», συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η λύση στα κοινωνικά προβλήματα της Αθήνας θα πρέπει να είναι πολιτική.
Τόνισε πάντως ότι δεν χωρούν καθυστερήσεις και κάλεσε τους υπουργούς να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα θέματα που εμπίπτουν του τομέα τους «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Αναφερόμενος επιγραμματικά σε ορισμένες από τις προωθούμενες δράσεις και επεμβάσεις, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ και για «ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου» με καθημερινές πεζές περιπολίες, εποχούμενες περιπολίες οχημάτων αλλά και των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.

Προανήγγειλε επίσης μεγάλες επιχειρήσεις γενικών αστυνομικών ελέγχων (τις λεγόμενες επιχειρήσεις – σκούπα) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για την έκδοση αδειών παραμονής και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς.

Ειδικά για τις περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών και παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων σε νέους που θα επιλέξουν να μείνουν στις επιβαρυμένες αυτές γειτονιές.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δημιουργία τριών νέων μονάδων υποκατάστασης σε χώρους νοσοκομείων, αλλά και στη δημιουργία αρκετών χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης.