Οι ευθύνες για το σκάνδαλο των υποβρυχίων επεκτείνονται σε όλο το ΚΥΣΕΑ που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ βάζει στο κάδρο των ευθυνών μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Η σύσταση της προανακριτικής δίνει τη δυνατότητα διερεύνησης της αλήθειας και είμαι σίγουρος ότι ο πρώην υπουργός είναι πρόθυμος να συμβάλει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης.

«Ο Τσοχατζόπουλος φέρει και πολιτική και ποινική ευθύνη και το φωνάζουμε από το 1998. Όμως η προανακριτική θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δε συνοδευόταν από εξεταστική που ζήτησε η Ν.Δ. για τους επόμενους», τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Καμμένος.

Ήταν δε οξύτατος σε σχόλιό του περί της αίσθησης ατιμωρησίας του πολιτικού κόσμου που επικρατεί στους πολίτες: «Στην ανάσταση λένε το Χριστός Ανέστη και λένε ‘άρατε τις πύλες’. Αν δεν κάνουμε το άρατε πύλες, τα γιαούρτια θα γίνουν καλάζνικοφ. Δεν είναι όλοι οι βουλευτές ανέντιμοι. Να αποκαλύψουμε όλους αυτούς τους βουρλούμηδες που τους στήριξε ο Σουφλιάς και τώρα μπήκαν στο ΣΚΑΪ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της προανακριτικής τάχθηκε το ΚΚΕ, ωστόσο ο Α. Σκυλλάκος επεσήμανε: «Είναι ανεπαρκής η πρόταση που γίνεται κάτω από την πίεση των αποκαλύψεων της γερμανικής δικαιοσύνης και από την κατακραυγή της κοινής γνώμης για ατιμωρησία. Η υπόθεση είναι πολύ ευρύτερη».

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ, ο Θ. Πλεύρης του ΛΑΟΣ διερωτήθηκε: «Πού είναι η πρόταση για όλο το ΚΥΣΕΑ; Γιατί δε φέρνετε εδώ το Σημίτη;». Εκτίμησε δε πως «γνωρίζετε ότι είναι παραγεγραμμένα τα αδικήματα και δεν μπορούμε να ακούμε βλακείες. Προανακριτική ναι, αλλά σε όλο το φάσμα. Να συσταθεί, να τρέχει και για όποιον βρίσκουμε στοιχεία, να ερχόμαστε στην Ολομέλεια και να τη διευρύνουμε».

«Δε γίνεται αυτή η υπόθεση να αφορά μόνο ένα πρόσωπο. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο διαχρονικό, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση», δήλωσε από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:

«Ψηφίζουμε αναγκαστικά “ναι” σ’ αυτή την εκβιαστική πρόταση».