Σε εξηγήσεις πάνω στη νομική βάση που έχει δημιουργηθεί για την επιβολή υψηλών προστίμων, προτίθεται να καλέσει τους επικεφαλής της Siemens ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα πρόστιμα αναμένεται να επιβληθούν μέχρι τέλος Μαΐου.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Χάρης Καστανίδης, «υπάρχει εντατική συζήτηση προκειμένου η ηθική πλευρά των Γερμανών να σκεφτεί ότι πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις. Είναι σκληρή η συζήτηση που διεξάγεται και με μεγάλη ένταση».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η επιστολή του θα κοινοποιηθεί στα στελέχη της εταιρείας την ερχόμενη Δευτέρα και πρόσθεσε:

«Δεν είμαι σε θέση και δεν πρέπει να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Οι συνήθως κανοναρχούντες Γερμανοί είναι αυτοί που κυρίως πρέπει να απολογηθούν, γιατί οι πιο μεγάλες τους εταιρείες και ναυαρχίδες, είναι πρωταθλητές διαφθοράς στον κόσμο».

Ο Χάρης Καστανίδης τόνισε παράλληλα ότι δεν είναι υποχρέωση μόνο της Βουλής να επιτελέσει το καθήκον της στο πλαίσιο της αναζήτησης και καταλογισμού ευθυνών, αλλά και της δικαιοσύνης «γιατί υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που πιθανόν ευθύνονται για αδικήματα που δεν έγιναν κατά την άσκηση καθηκόντων τους».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Καστανίδη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συνέστησε στον υπουργό Δικαιοσύνης « αυτά που είπε στην αίθουσα να τα μεταφέρει και στον πρωθυπουργό για να τα πει στη Μερκελ. Όταν ο πρωθυπουργός πάει στη Γερμανία, μόνο “τα ακούει”».

«Ο πρωθυπουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπερασπίζεται αυτά που πρέπει και κατά τον τρόπο που πρέπει», απάντησε από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης.