Η οικονομία και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έγινε καμία αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «υπάρχει διέξοδος και λύση αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα». Πρόσθεσε ότι «είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και μόνο η κουβέντα (για αναδιάρθρωση) είναι επιβλαβής».

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ανέφερε ότι «η αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει ήττα, ήττα να επιμένεις στο ίδιο λάθος». Αναφέρθηκε όμως και στο ρόλο της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται και η Ευρώπη να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα». Είπε ακόμη ότι την δική του πρόταση ελπίδας και εξόδου από την κρίση θα την παρουσίαση στο «Ζάππειο 2».

Οι δυο πολιτικοί συζήτησαν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την οικονομία τόσο στη Ελλάδα όσο και στο επίπεδο της ΕΕ. Έγινε επίσης ανάλυση των πολιτικών που οφείλουν ακολουθήσουν χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της κάθε μίας από αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο κ. Ρομπάι αναφέρθηκε στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την βαριά περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του κ. Ρομπάι στο μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι η Ελλάδα ως σύνορό της θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τεράστια προβλήματα με την μετανάστευση και το πρόβλημα που δημιουργεί η όλη εκρηκτική κατάσταση στην βόρειο Αφρική.