Χρειάζονται νέες, πιο τολμηρές αποφάσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στις οποίες πρέπει να περιληφθεί και το ευρωομόλογο, τόσο ως μέσον χρηματοδότησης μέρους του χρέους, όσο και ως αναπτυξιακός μοχλός της ευρωζώνης. Αυτή ήταν η εκτίμηση των μελών της «Ομάδας Πρωτοβουλίας» που συνεδρίασε χτες υπό την Βάσω Παπανδρέου, κάνοντας αποτίμηση των ενεργειών που έχουν γίνει ως σήμερα για το ευρωομόλογο.

Η «Ομάδα» αποτελούμενη από τους βουλευτές Ντίνο Βρετό, Πέτρο Ευθυμίου, Ν. Αλευρά, Π.Οικονόμου, Η. Μόσιαλο, την ευρωβουλευτή Αννυ Ποδηματά και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χρήστο Πολυζωγόπουλο συζήτησε τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Εκτίμησε ότι η κρίση συνεχίζεται, ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα ανώτερα ευρωπαϊκά όργανα είναι αδύναμες και αποσπασματικές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δώσουν οριστική απάντηση και το πρόβλημα να διευρύνεται. Από τις υπάρχουσες συνθήκες προκύπτει η ανάγκη, σύμφωνα με την «ομάδα πρωτοβουλίας», για πιο τολμηρές αποφάσεις, στις οποίες θα έχει σημαντικό ρόλο το ευρωομόλογο.

Τα μέλη της «ομάδας πρωτοβουλίας» έχουν ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους αλλά και φορέων με δυνατότητα επιρροής στην Ευρώπη, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να ασκηθούν πιέσεις και στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών, αναφέρονται οι επαφές του κ Ευθυμίου στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ), ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού. η έκθεση της κας Ποδηματά για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης που υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Μαρτίου, οι συναντήσεις του κ. Πολυζωγόπουλου με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου πραγματοποιείται στην Αθήνα το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, κατά το οποίο το θέμα του ευρωομολόγου αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» η οποία συνεστήθη από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου λίγο πριν τα Χριστούγεννα στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.