Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει την ανάγκη να εκφραστεί με πιο σαφή και συλλογικό τρόπο το εθνικό σχέδιο που υπερβαίνει το λογαριασμό του μνημονίου. Διαφωνεί με τις πρόωρες εκλογές, γιατί εκτιμά ότι θα προκαλέσουν «μετωπική πόλωση και δίμηνη παραλυσία σε μία περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη βαθιές μεταρρυθμίσεις».
 
Σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η υπουργός επικρίνει τις τράπεζες για τη στάση που τηρούν σε σχέση με την πραγματική οικονομία. «Οι τράπεζες πρέπει να στηρίζονται για να στηρίζουν την πραγματική οικονομία και αυτό δεν το κάνουν σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες», λέει η Α. Διαμαντοπούλου και προσθέτει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εγγυηθούν την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η υπουργός εμφανίζεται θετική ως προς την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας η οποία «δεν αποδίδει μόνο ταμειακό κέρδος. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματα, άρα ενισχύει και τα κρατικά έσοδα».

Σε σχέση με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον πολιτικών και την επίρριψη ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις και οι προπηλακισμοί «δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία», τονίζει ότι «σέβεται τη συγκρουσιακή αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο», αλλά εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπτωση κάνει ό,τι μπορεί για να ηγηθεί αυτού του εκτροχιασμού».

Σε ερώτηση σχετικά με το δικομματισμό, η Α. Διαμαντοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η κηδεία του έχει προαναγγελθεί τόσες φορές, όσες και οι διαψεύσεις που ακολούθησαν στην κάλπη», ενώ προσθέτει ότι «κανένας από τους αντιπάλους του δικομματισμού δεν κατάφερε να αποδείξει ότι διαθέτει τη στοιχειώδη σοβαρότητα που απαιτεί ο στόχος του».

Τέλος, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η υπουργός απορρίπτει τα σχόλια περί «ταξικών επιλογών» και υπεραμύνεται των μέτρων που προωθεί.