Με φόντο το μέλλον διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη η σκληρή και δημόσια αντιπαράθεση Ραγκούση-Βενιζέλου για το θέμα των μεταναστών της Υπατίας, καθώς αναδείχθηκε τόσο η διαμάχη διαδοχής στο παρασκήνιο, όσο και το μείζον πρόβλημα του συντονισμού της κυβέρνησης.

Η κίνηση του υπουργού Εσωτερικών να απαντήσει με οξύ ύφος στα όσα υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας αποτέλεσε εκ των πραγμάτων «κίνηση αυτονόμησης» του Γιάννη Ραγκούση από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ή προχωρεί σε διορθωτική δήλωση ή θα του απαντήσω δημοσίως και μάλιστα σκληρά» ήταν η προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που συνομίλησαν μαζί του. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», ο Γ. Ραγκούσης είχε, με δική του πρωτοβουλία, διπλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο, ζητώντας του ακριβώς το ίδιο.

«Στοχοποιείς και εμένα και την οικογένειά μου σε αυτούς που απαντούν με αίμα. Τα όσα δήλωσες το μεσημέρι αποτελούν την καλύτερη απόδειξη, το ντοκουμέντο γι’ αυτούς, ότι αν υπάρξει κάποιος θάνατος μεταναστών, θα φταίει ο Ραγκούσης», φέρεται να είπε στον υπουργό Άμυνας. «Είναι δυνατόν να διαχειρίζεσαι εσύ μια κρίση στις ένοπλες δυνάμεις και εγώ, χωρίς την παραμικρή συνεννόηση μαζί σου, να παρέμβω δημοσίως, όπως νομίζω;» συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ευ. Βενιζέλος, με τη σειρά του, και στα δύο τηλεφωνήματα υπήρξε το ίδιο επίμονος στην άποψή του, εξηγώντας στον Γ. Ραγκούση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρεωθεί απώλεια ανθρώπινης ζωής, ούτε να αρνείται κατηγορηματικά να συζητήσει τους ανθρωπιστικούς λόγους ως παράγοντα στην επίλυση της κρίσης της Υπατίας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος έδωσε νέα διάσταση στην αντιπαράθεση, «απαξιώνοντας» τον Γ. Ραγκούση, καθώς ισχυρίστηκε ότι το θέμα δεν είναι ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά ο πρωθυπουργός, στον οποίο έχει καταθέσει τις σχετικές προτάσεις του.

Η κόντρα Βενιζέλου-Ραγκούση «κινητοποίησε» όλους τους συναδέλφους τους, οι οποίοι αναγνώριζαν ότι πρόκειται για ένα επεισόδιο στη «μάχη διαδοχής», η οποία έχει επίσης ξεκινήσει στο κυβερνών κόμμα.