Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων της κυβέρνησης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ την Πέμπτη. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τον ΒΟΑΚ, την επέκταση του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και για τα προβλήματα στην κυκλοφορία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σχολίασε ότι «τον Φλεβάρη του 2026 θα έχουμε την παράδοση της επέκτασης του Μετρό της Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά. Αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Με την ολοκλήρωση του μετρό θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, το συντομότερο δυνατό, για να κατασκευαστεί και η οδός “Πόντου” που είναι ένας κεντρικός δρόμος της Καλαμαριάς κάτω από τον οποίο τρέχει το μετρό».

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε, ότι «ο ένας μήνας διακοπής της λειτουργίας του μετρό θα ισχύσει κανονικά. Θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν φοβόμαστε ότι η πόλη θα επανέλθει σε αυτά που έζησε τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί θα αναμορφώσουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες ώστε να αναπληρώνουν το κενό το οποίο υπάρχει».

Για την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας

Όσον αφορά στο μετρό της Αθήνας, ο κ. Ταχιάος είπε ότι «η γραμμή 4 είναι πολύ σημαντική. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι το 2029. Ωστόσο, δε θα είναι εφικτό να παραδοθεί τότε τόσο για αντικειμενικούς και τεχνικούς λόγους όσο και για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε».

«Περιμένουμε από τον ανάδοχο να καταθέσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Θα διακινδύνευα την αξιοπιστία μου αν έλεγα ότι θα παραδοθεί το 2029», συμπλήρωσε.

Για τον ΒΟΑΚ

Για τον ΒΟΑΚ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για τον «μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων» στο πρότυπο των ανάλογων παρεμβάσεων στο οδικό τμήμα Πάτρα-Πύργος.

Πρόσθεσε ότι «θα ήταν λάθος να μείνει κανείς με την εντύπωση ότι η παρέμβασή μας στον ΒΟΑΚ εξαντλείται εκεί. Τρέχουμε τρεις μεγάλες συμβάσεις αυτή τη στιγμή. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του νέου ΒΟΑΚ είναι μια πενταετία. Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα που θέτουν οι Δήμαρχοι. Θεωρώ πως έχουμε βρει πολύ ώριμους συνομιλητές στην Κρήτη».

«Είμαστε μια χώρα όπου σε μεγάλο βαθμό τα έργα υποδομών έχουν στηριχθεί σε χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Αν δεν είχαμε μπει στην ΕΕ, θα ήμασταν ακόμη μια αγροτική οικονομία, η οποία θα είχε φαινόμενα συσσώρευσης του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις με δραματικές συνθήκες. Η ΕΕ είναι αυτή που μας βοήθησε να κάνουμε αυτά τα μεγάλα έργα. Δυστυχώς αυτήν την περίοδο οι υποδομές στην ΕΕ δεν υποστηρίζονται όπως στο παρελθόν. Δεν αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με το νέο ΚΟΚ, υπογράμμισε ότι «πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε και να κάνουμε υποχωρήσεις».