Σε βασικό μοχλό ανάπτυξης των περιφερειών φιλοδοξεί να καταστήσει τον τουρισμό και τον πολιτισμό η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, με τον υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, να δηλώνει ότι ξεκινάει γύρο επαφών με τους περιφερειάρχες ξεχωριστά προκειμένου να σχηματιστούν περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης για τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Στόχος της συνάντησης ήταν να αναγνωριστούν οι τομείς συνεργασίας ΥΠΠΟΤ -περιφερειών που θα δώσουν τη δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης των χαρακτηριστικών του Καλλικράτη, αλλά και η μεταφορά γνώσης και λειτουργιών προς την περιφέρεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους. Η σημερινή συνάντηση ήταν η αφετηρία για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει τους προσεχείς μήνες ο υπουργός στις περιφέρειες για σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με τοπικούς φορείς, με εξειδικευμένες ανά περιοχή συζητήσεις.

Ο διάλογος ξεκίνησε σήμερα και θα επεκταθεί σε κάθε μια περιφέρεια ξεχωριστά για όλα τα θέματα τις οποίες τις αφορούν, όπως τουρισμός πολιτισμός και υποδομές δήλωσε ο υπουργός. Ερωτώμενος ωστόσο για τις αρμοδιότητες των νέων περιφερειών σημείωσε ότι πρώτα θα αναζητηθούν οι προτεραιότητες τους και μετά θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να έχουμε επισκέπτες «όλο το χρόνο, σε όλη τη χώρα, απ’ όλο τον κόσμο» και έκανε ειδική αναφορά στα εργαλεία και τη μεθοδολογία προβολής της χώρας και προώθησής της ως τουριστικού προορισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη λογική μετακίνησης από την ιδέα του προορισμού προς την ιδέα των εμπειριών που προσφέρει η χώρα μας.

Στον πολιτισμό υπογραμμίστηκε η απόλυτη ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ο Υπουργός επεσήμανε στους περιφερειάρχες ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον σύγχρονο πολιτισμό ως πηγή πλούτου. Στον αθλητισμό επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει αθλητικός σχεδιασμός ανά περιφέρεια, με την επιλογή των αθλημάτων στα οποία πρέπει να δώσει βάρος κάθε περιφέρεια προκειμένου να προαχθεί ο αθλοτουρισμός.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Δημήτρης Σγουρός, υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού στην ανάπτυξη της χώρας. «Η πολιτική της πατρίδας πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει με τη λέξη πολιτισμός και τουρισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν ζητήματα ενιαίας τουριστικής προβολής και προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει περεταίρω διαβούλευση. «Φεύγουμε από την έννοια του προορισμού και περνάμε στην αναζήτηση των εμπειριών» είναι το μήνυμα. Παρουσιάζοντας την ατζέντα του υπουργείου στα θέματα του τουρισμού, αναφορά έκανε και στα ακίνητα της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και επεσήμανε ότι εάν κάποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των περιφερειών, τότε το υπουργείο μπορεί να τα παραχωρήσει.