Το διαμέρισμα στην πρώτη γραμμή

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Μαθαίνω πως το διαμέρισμα του 1,8 εκατ. ευρώ του Στέφανου Κασσελάκη και του συζύγου του Τάιλερ ΜακΜπέθ συζητείται έντονα περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του, παρά στα υπόλοιπα κόμματα. Και μην αρχίσει τα τηλεφωνήματα ο Μπάμπης και τα «πού το μάθαμε αυτό» και «δεν είναι έτσι».

Η άρνηση Κασσελάκη

Η επίμονη άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για τα οικονομικά του έχει μεγάλη σημασία για τους μυημένους. Η απάντηση μάλιστα στον Ευαγγελάτο με τη φράση, «ο λογιστής μου είσαι» ξάφνιασε αρνητικά πολλούς. Και όπως μου έλεγε και πολύπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «εάν απαντούσε έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσιογράφο, θα τον είχαμε τσακίσει». Και δεν έχει άδικο και όπως μου ανέφερε κεντρικός παράγοντας της ΝΔ, ο Στ. Κασσελάκης απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας από τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα σε σημείο παρεξηγήσεως και αυτό θα το δούμε πιο έντομα τους επόμενους μήνες συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος

Και επειδή το αναφέραμε πολλές φορές εσχάτως, ο Στ. Κασσελάκης φαίνεται πως απευθύνεται σε άλλο κοινό από αυτό που εμείς ξέραμε και εικάζαμε. Δίνει έμφαση στο απολιτίκ κοινό που δεν φαίνεται πως τον ενδιαφέρει εάν έχει σπίτι με 1,8 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή μιλάει για τον πόνο των φτωχών. «Ξέρει την επικοινωνία και την παίζει καλά» μου είπε πρόσωπο από το χώρο της Δεξιάς και όταν τον ρώτησαν εάν το πιστεύει αυτό η συζήτηση πήγε στο ποιοι τον στηρίζουν. Και εκεί έμαθα για τις καλές σχέσεις με γνωστές οικογένειες των Αθηνών με δυναμική παρουσία στο επιχειρείν. Και επειδή λέει συνέχεια για τον Αμερικανό γκουρού της επικοινωνίας, τον Γκρίνεμπεργκ που έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης, μου επισημάνθηκε πως και ο Στ. Κασσελάκης δέχεται συμβουλές από αμερικανό επικοινωνιολόγο. Δεν το πιστεύω, αλλά οφείλω να το ψάξω από τη στιγμή που μου το λένε.

Η καμπάνια της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση σε μια δυναμική καμπάνια για τις ευρωεκλογές και αυτό θα φανεί έντονα τις επόμενες ημέρες. Χθες ήταν στην Πολωνία, όπου στις κοινές δηλώσεις του με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για τους «έντονους οικογενειακούς δεσμούς» που έχει με τη χώρα κάνοντας ειδική μνεία στη σύζυγό του, Μαρέβα για την πολωνική της καταγωγή. Γιατί ανέφερα την σύζυγό του; Διότι αυτό το θέμα θα υπάρξει στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα οικονομικά της συζύγου του πρωθυπουργού και την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης θα την έχει δίπλα του για να ενισχύσει το επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «ούτε ιερό, ούτε όσιο» και κάνει επιθέσεις σε οικογένειες και συζύγους.

Στρατηγός ο Παναγιωτόπουλος

Με την επιστροφή του ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει τις επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη για να χαραχθεί η στρατηγική για τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός όρισε τον Νίκο Παπαγιωτόπουλο, παιδί του Κολεγίου και αυτός, πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και νυν βουλευτής Καβάλας, ως πρόεδρο της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς ευρωεκλογές, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μπρατάκο. Μαζί, στην πρώτη γραμμή της μάχης και ο Παύλος Μαρινάκης. Ο «ψηλός» παίζει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα της ΝΔ και αυτός ο ρόλος ενισχύεται καθημερινά. Και αφού ανέφερα τον Γ. Μπρατάκο δεν βλέπω επιστροφή στο κόμμα σύντομα. Αντίθετα, μαθαίνω ότι ο Σταύρος Παπασταύρου θα έχει παρασκηνιακό ρόλο στις ευρωεκλογές. Αυτό μου επισημάνθηκε και προ ημερών στο συνέδριο της ΝΔ , όπου όχι μόνο εθεάθη αλλά συζήτησε με πολλούς.

Με τρίπτυχο, πατρίς, θρησκεία και οικογένεια

Έψαχνε η ΝΔ τον άνθρωπο που θα μιλήσει στις καρδιές των σκληρών νεοδημοκρατών. Μάλλον τον βρήκε όπως μου είπε προβεβλημένος βουλευτής της ΝΔ και υποστηρικτής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και μου έδειξε τον Γιώργο Αυτιά. Και δεν είχε και άδικο γιατί ο γνωστός δημοσιογράφος που θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ πήγε χθες στον ΑΝΤ1 και όχι μόνο μίλησε με τον Γιώργο Παπαδάκη εξηγώντας το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά πως κατεβαίνει στις εκλογές ως εθνική Ελλάδας και με το σύνθημα, «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

Βάζει πλάτη ο Βαγγέλης

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρέθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βάζοντας πλάτη κι εκείνος με την σειρά του έτσι ώστε να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ομογενείς στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Ο Βαγγέλης, όπως αποκαλούν τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, στην ομογένεια όπου είναι ιδιαίτερα αγαπητός, όσο ήταν στις ΗΠΑ μαθαίνω ότι είδε τους πάντες. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε όσες περισσότερες επαφές μπορούσε. Είδε στη Νέα Υόρκη στελέχη της AXEPA αλλά και αξιωματούχους του ΟΗΕ. Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπιασε το μικρόφωνο και μέσα από τον δημοφιλή στην ομογένεια ραδιοφωνικό σταθμό Hellas FM,κάλεσε τους Έλληνες να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, ώστε με ισχυρή φωνή να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περιοδείες

Και συνεχίζει ν’ ανεβάζει ρυθμούς για την επιστολική ψήφος η κυβέρνηση. Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Καναδά ακολουθεί περιοδεία του Τάκη Θεοδωρικάκου σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Βιάζονται

Κρατήστε το παρακάτω: Βιάζονται πολύ όσοι δίνουν ποσοστά εκλογών. Πληροφορίες από τις ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες γενικά είναι σε φάση κριτικής, αλλά δεν αγοράζουν ούτε σανό, ούτε θέλουν να τιμωρήσουν ή να στείλουν μηνύματα που λένε κάποιοι αναλυτές. Το αντίθετο ζητούν λύσεις και περιμένουν να ακούσουν προτάσεις. Οπότε ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικός κρίσιμος, αλλά και χρήσιμος για όποιον τον αξιοποιήσει.

Γκάζια Μαξίμου στους υπουργούς

Την ίδια ώρα, το μήνυμα ότι όλοι αξιολογούνται καθημερινά φαίνεται να μην έχει περάσει σε όλους τους υπουργούς και για τον λόγο αυτό μαθαίνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει γκάζια στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου γιατί η χαλαρότητα είναι εμφανής παρά τη νέα εκλογική αναμέτρηση. «Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να μην έρχονται ευρωεκλογές και κυρίως σαν να αισθάνονται αμετακίνητοι από τις θέσεις τους αλλά είναι βαθιά γελασμένοι», μου έλεγαν χαρακτηριστικά. Έμαθα επίσης ότι διαμηνύθηκε σε έντονο ύφος στους υπουργούς ότι από εδώ και πέρα δεν πρέπει να φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο παράπονα από γαλάζιους βουλευτές πως βρίσκουν τις πόρτες των υπουργών κλειστές. «Δεν μπορεί η πόρτα του Μητσοτάκη να είναι για όλους ανοικτή και κάποιοι με διάφορες προφάσεις να μην κλείνουν ραντεβού στους βουλευτές», σχολίαζε άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Επίσης, στους γραμματείς των υπουργών έγινε υπενθύμιση ότι έχει τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να προχωρήσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί ανάλογα με το χαρτοφυλάκιό τους. Οι μπλε φάκελοι που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς πρέπει να μην μείνουν κενοί περιεχομένου αλλά αντίθετα οι υπουργοί να φροντίζουν να παρουσιάζουν και να επικοινωνούν ο καθένας στον τομέα του το έργο που έχει συντελεστεί. Παράλληλα, και οι υπουργοί βγαίνουν από τα γραφεία και συμμετέχουν δυναμικά με κλιμάκια στις περιοδείες ανά την επικράτεια κάτι που προστίθεται στο καθηκοντολόγιο τους μέχρι την 9η Ιουνίου.

Η σιωπή είναι συνενοχή

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης μετρά εχθρούς και φίλους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιμένει με ενδιαφέρον να δει πόσοι πρώην και νυν σύντροφοι θα βγουν δυνατά και καθαρά υπέρ του κινήματος -και του ιδίου βεβαίως- στον υπαρξιακό αγώνα που δίνει με στόχο τη δεύτερη θέση. Η σιωπή είναι συνενοχή, δηλαδή στήριξη στην κυβέρνηση, υποστηρίζουν συνεργάτες του. Οι άνθρωποι του Νίκου περιμένουν να δουν αν θα μιλήσουν και θα τοποθετηθούν καθαρά και τα ιστορικά στελέχη. Με δυο να έχουν ιδιαίτερο βάρος: ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, έχει πέσει μια ιδέα για συναντήσεις. Για να βγει και καμιά φωτογραφία.

Πάνω και κάτω

Στα πάνω του είναι στο εσωκομματικό χρηματιστήριο της Χαριλάου Τρικούπη ο Δημήτρης Μάντζος. Είναι σοβαρός και σαφής, λένε βουλευτές του Κινήματος. Αντίθετα, θεωρούν ότι χρήζει επικοινωνιακής εκπαίδευσης ο έτερος βουλευτής Επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής. Μαχόμενη δικηγορία vs νομικής στο Πανεπιστήμιο σημειώστε 1.

Πυξ Λαξ και Ζωή

Και επειδή μιλάμε για ευρωεκλογές να σταθώ στην κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να έρθει σε συμφωνία με τον Μπάμπη Στόκα των Πυξ Λαξ να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας. Η επαφή έγινε, όπως έμαθα καιρό τώρα, μετά τα όσα είπε ο ίδιος στον Ν. Χατζηνικολάου στην εκπομπή του, ενώ και ο συνοδοιπόρος στο μουσικό σχήμα Φίλιππος Πλιάτσικας έμαθα πως είχε τους ενδοιασμούς του. Το είπε στον Στόκα, αλλά ήταν αμετακίνητος και πλέον Πυξ Λαξ και στις εκλογές με αλληλοστήριξη.

Ντιμπέιτ γιοκ

Έχουμε μια εμμονή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα να μιλάμε για την διεξαγωγή ντιμπέιτ. Αυτό το έργο θα το δούμε και τις επόμενες μέρες, αλλά η κυβέρνηση δεν το συζητά με το σκεπτικό ότι στις ευρωεκλογές οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι εκείνοι που δίνουν τη μάχη ενώ ντιμπέιτ γίνεται συνεχώς στη Βουλή. Επίσης να σας πω ότι σε καμία από τις προηγούμενες διαδικασίες των ευρωεκλογών δεν έχει γίνει τηλεμαχία μεταξύ πολιτικών αρχηγών των κομμάτων

Και οι ξενοδόχοι κατά Δούκα

Πολλά παράπονα ακούω σιγά σιγά στις γειτονιές της Αθήνας για τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Μαθαίνω πως περισσότερο τον ενδιαφέρει η δημόσια εικόνα του και οι πολιτικές εμφανίσεις του παρά η διαχείριση του Δήμου. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες συνάντησε και την οργή των ξενοδόχων της Αθήνας, αναφορικά με την οικονομική συνεισφορά τους στα οικονομικά του δήμου.

Στο πεζοδρόμιο της Φωκίωνος Νέγρη

Όπως σας έγραφα πριν δύο ημέρες, ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές Νίκος Παππάς έκανε παράπονα για τα συντροφικά μαχαιρώματα που αφορούσαν την υποψηφιότητα του στο Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα στόχευσε πρώην στελέχη των 53 και τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους. Σε συζήτηση που είχα χθες στο κέντρο των Αθηνών, με γνωστό παράγοντα της Αριστεράς για τα παράπονα του πρώην μπασκεμπολίστα, μου ανέφερε επί λέξη: Οι κάτοικοι της Κυψέλης να δεις τι παράπονα έχουν όταν τον βλέπουν να παρκάρει το θηριώδης τζιπ του πάνω στο πεζοδρόμιο της Φωκίωνος Νέγρη.

Όταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου έδειξε δύο φωτογραφίες με τζιπ γνωστής γερμανικής μάρκας όχι απλά να είναι παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο, αλλά να έχει καταλάβει όλο το χώρο. Μου είπε λοιπόν ότι αυτό το κάνει κατά κόρον με συνέπεια να υπάρχει δυσαρέσκεια από τους πολίτες.

Ε, εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα ένα κρύο βράδυ του προηγούμενου χειμώνα, που πήγε να με πατήσει με το ίδιο τζιπ στην πλατεία Κολωνακίου.

Η Νέα Αριστερά χαμογελά

Η Νέα Αριστερά ετοιμάζει τα ψηφοδέλτια της και συγχρόνως κοιτάει τις δημοσκοπήσεις για το πού έχει διαρροές. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο, γνωστό στέλεχος να μου πει τι γίνεται και πού πιστεύουν ότι θα κάτσει η μπίλια δημοσκοπικά. Είπε λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή γνωστός και μη εξαιρετέος δημοσκόπος τους δίνει πάνω από 3,5% και αισιοδοξούν για μεγαλύτερο ποσοστό. Επίσης, μου τόνισε ότι είναι «θείο δώρο» γι’ αυτούς το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και έχουν εισροές ψηφοφόρων από εκεί, ενώ μου επί λέξη: Μυρίζει κομματίλα το ψηφοδέλτιο τους και η παρουσίαση τους στο Caravel δεν είχε κάτι το διαφορετικό. Δεν είχε μία «τσαχπινιά».

Ο Σταθόπουλος συζητάει την πώληση της Nova

Σας το είχα πει ήδη μέσα από τη στήλη. Ότι η BC Partners και ο επικεφαλής της, Νίκος Σταθόπουλος, συζητούν για την πώληση της Nova. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι δεσμευτικό σε επίπεδο συμφωνίας. Τις φήμες επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος στο Φόρουμ των Δελφών, δηλώνοντας ότι υπάρχει διάθεση αποεπένδυσης, διαψεύδοντας, όμως, ότι στην παρούσα φάση υπάρχει κάποιο NDA (σύμφωνο εμπιστευτικότητας) ή κάποια προσφορά από κάποια εταιρεία ειδικότερα όπως πχ η City C, για την οποία υπάρχουν τελευταία σχετικά δημοσιεύματα. Από την άλλη ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει σταλεί γενικά NDA για τη Nova σε πάνω από τριάντα επενδυτές και funds και έχει εκφραστεί ενδιαφέρον, αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάποιο προσύμφωνο. Επίσης, δεν επιβεβαίωσε τα όσα ακούγονται για την απόκτηση της Ίντερ και παραδέχτηκε ότι ο κλάδος των σπορ και κυρίως του αθλητικού περιεχομένου, θα είναι πολύ ενδιαφέρον για επενδύσεις από funds στο μέλλον.

Επενδύσεις 1,2 δισεκατομμυρίων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Συνολικές επενδύσεις που ανέρχονται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026 έχει προγραμματίσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με ενίσχυση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναμένεται ότι θα προστεθούν και νέες επενδύσεις μέσω της καινούργιας προκήρυξης επενδυτικών προγραμμάτων. Πρόσφατα σας είχα αναφέρει μέσα από αυτή τη στήλη για τις νέες επενδύσεις που κάνουν στην Τρίπολη η Elpen, η Faran και η Demo. Σας θυμίζω ότι στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης θα δημιουργηθούν συνολικά δέκα νέα εργοστάσια φαρμάκου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει το 12% των εργοστασίων φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τομέα αυτόν της βιομηχανίας να αναπτύσσεται διαρκώς και να αποτελεί σημαντική δύναμη σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Επενδύει 600 εκατομμύρια ο Ηρακλής

Με σκοπό να επενδύσει 600 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2024-2028, με τα 350 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν στην επένδυση για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο στο Αλιβέρι έως το 2028, κινείται η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία που στάθηκε ο επικεφαλής του ομίλου, Δημήτρης Χανής, μιλώντας από το βήμα των Δελφών. Στόχος των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι να βγάλει στην παραγωγή τσιμέντο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Κάτι που αποτελεί εκτός από προτεραιότητα για πολλές μεγάλες βιομηχανίες και ταυτόχρονη υποχρέωση που προκύπτει από τις απαιτήσεις των πελατών τους.

Εξώδικο του ΤΕΕ στους «νότιους» δήμους για τα ψηλά κτίρια

Εξώδικο ακούω ότι έστειλε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, με αφορμή τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τη διακοπή εργασιών ή για την ανακοπή αδειών που σχετίζονται με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που δίνει μπόνους για επιπλέον ορόφους. Η κόντρα φουντώνει και επεκτείνεται και σε καινούργια μέτωπα. Από την πλευρά του ο Κωνσταντέλλος, ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, βγήκε με ανακοίνωση, κατακεραυνώνοντας τον Στασινό και λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αφήνει τα θεσμικά του καθήκοντα ως προέδρου του ΤΕΕ και ότι λειτουργεί «ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών».

Ένα βήμα πριν τα 20 δισ. το ανεκτέλεστο των τεσσάρων κατασκευαστικών

Μεγάλα κονδύλια μπαίνουν στο «ταμείο» των κατασκευαστικών με κύριο όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομής συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, και το Πάτρα – Πύργος. Στο τοπίο όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή αναφέρθηκε και ο Group Chies Strategy της Intrakat, Λουκάς Καραλής, επισημαίνοντας ότι το ανεκτέλεστο έργων των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών– Ιντρακάτ – Άκτωρ, Άβαξ, Τέρνα, ΜΕΤΚΑ – έχει ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ και θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ εάν απορροφηθούν σωστά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τις υποδομές και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής των υποδομών στο ΑΕΠ κατά 8%.