«Έχω πολύ σημαντικούς αλλά και προσωπικούς λόγους κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πολωνία. Όπως γνωρίζετε, η σύζυγός μου έχει και πολωνική καταγωγή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, στη Βαρσοβία.

Τόνισε ότι είμαστε στον τρίτο χρόνο της απρόκλητης και παράνομης επίθεσης στην Ουκρανία από την Ρωσία και ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και στην Πολωνία.

«Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη στην Ουκρανία και οικονομικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί», είπε, ενώ όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση σημείωσε ότι οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, αλλά οι αρχές είναι κοινές. «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της ΕΕ και έχει γίνει πρόοδος στην ΕΕ που δέχεται ότι είναι κοινά σύνορα». Επανέλαβε ότι δεν θα δώσουν χώρο στους διακινητές.

Για τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις τόνισε ότι στο δείπνο χθες συζητήθηκε η νέα στρατηγική ατζέντα και η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, καθώς επίσης ότι οι δύο χώρες ξοδεύουν πολλά για την άμυνα.

Για τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα και την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα, τις θέσεις εργασίας και τον αγροτικό τομέα. «Η πράσινη μετάβαση πρέπει να μη γίνει σε καταστροφικό ρυθμό για τους αγρότες και να μη νιώσουν ότι απειλούνται».

Κλείνοντας, είπε ότι είμαστε ευγνώμονες για τους πολωνούς πυροσβέστες, οι οποίοι ήταν εκεί να μας στηρίξουν και ότι εξετάζουμε έναν μηχανισμό έτσι ώστε πολωνοί πυροσβέστες να είναι μόνιμα σταθμευμένοι για ένα διάστημα στην Ελλάδα. Στον τομέα του τουρισμού, τόνισε ότι 1,3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα.

Νωρίτερα ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι συζήτησαν για τη μετανάστευση και την αποτελεσματική προστασία των συνόρων, καθώς και οι δύο χώρες έχουν πολλές κοινές εμπειρίες και εγγύτητα απόψεων. «Οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», τόνισε. Τον ευχαρίστησε για την προστασία των νότιων και ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι, αν χρειαστεί, και φέτος θα συνδράμει την Ελλάδα με πυροσβεστικά μέσα.

«Αν παραβιάζονται οι κυρώσεις προς τη Ρωσία από κάποιες χώρες, θα πρέπει να διερευνηθεί»

Όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενωμένη στη στήριξή της στην Ουκρανία και είναι κάτι που δεν περίμενε η Ρωσία όταν επιτέθηκε το 2022. «Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη, είμαστε μαζί και έχουμε ξεμπλοκάρει 50 δισ. για τα επόμενα χρόνια και υπάρχει η στρατιωτική βοήθεια σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο και περιλαμβάνει και την επιβολή σημαντικών κυρώσεων που παρακολουθούνται. Αν παραβιάζονται από κάποιες χώρες οι κυρώσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί. Στηρίζουμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε είτε τους τόκους είτε το αρχικό κεφάλαιο από ρωσικά χρήματα που είναι σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά να είναι σίγουρο ότι δεν θα αμφισβητηθεί νομικά».

Για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και τους εξοπλισμούς, ο πρωθυπουργός είπε πως «είμαστε δύο ηγέτες με νωπές λαϊκές εντολές για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και έχουμε συζητήσει πολύ για το μέλλον της Ευρώπης στην άμυνα. Περιλαμβάνει όχι μόνο να επενδύει κάθε χώρα μεγάλα ποσά στην άμυνα, αλλά πρέπει να εξερευνήσουμε νέους δρόμους για τη χρήση ευρωπαϊκής τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Θεωρώ ότι συζήτηση για κοινό δανεισμό με ένα κοινό ταμείο για τις δαπάνες πρέπει να είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Έχουμε κοινές προκλήσεις όπως η αντιπυραυλική άμυνα και θα χρειαστούμε εμβληματικά προγράμματα που θα αναδείξουν ότι προσφέρουν ασφάλεια σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Όταν η τελευταία στρατηγική πυξίδα είχε σχεδιαστεί το 2019, κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα έχουμε ξανά πόλεμο στην Ευρώπη. Το 2024 δεν είναι 2019, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πιστεύω ότι οι νέες προκλήσεις για την ασφάλεια θα συζητηθούν στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίες έγιναν στη Βαρσοβία.