«Δεν θέλω να το υποτιμήσω, αλλά είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα», είπε ο Μπόρις Τζόνσον για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον με τίτλο «Ο Παγκόσμιος Αγώνας για τη Δημοκρατία με τον Μπόρις Τζονσον».

Το θέμα έθεσε ο έλληνας μεταπτυχιακός φοιτητής, Θανάσης Μπασιάκος, γιος του εκλιπόντος βουλευτή και υπουργού της ΝΔ, Βαγγέλη Μπασιάκου, με τον Μπόρις Τζόνσον να λέει ότι «η κύρια ανησυχία μου είναι το επιχείρημα των αρνητικών επιπτώσεων ύστερα από μία τέτοια κίνηση».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το βρετανικό και αρκετά μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες, «είναι τα αποθετήρια των θησαυρών όλου του κόσμου» και «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, επιστρέφοντάς τους, θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους», για τους αρχαίους πολιτισμούς.

Πάντως, ο Τζόνσον εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα, ενώ απήγγειλε Ιλιάδα με τους παριστάμενους να τον χειροκροτούν.