Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σ. Φάμελλο.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, οι βουλευτές αιτούνται «τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155 στο σ/ν Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ‘Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων’.»

Την άρνησή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, δικαιολόγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στο MEGA και το LIVE News, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε τις διαφωνίες του κόμματός του με τον συγκεκριμένο νόμο: «Εμείς λέμε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ιδιωτικά και κερδοσκοπικά.

Ψηφίζεται ένας νόμος την Παρασκευή, πώς είναι δυνατόν αυτοί που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν να έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Άρα ξέρανε ότι θα πάει σε ένα νόμο που θα τους επιτρέπει κερδοσκοπικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Εάν υπάρχει μία κερδοσκοπία, πέραν αυτής που απαγορεύεται με το νόμο, και η οποία πρέπει να αποφευχθεί, είναι η πολιτική κερδοσκοπία ενόψει ευρωεκλογών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκεί η αποτυχία είναι δεδομένη» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζιου.