Την άρνησή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, δικαιολόγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στο MEGA και το LIVE News, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε τις διαφωνίες του κόμματός του με τον συγκεκριμένο νόμο: «Εμείς λέμε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ιδιωτικά και κερδοσκοπικά. Ψηφίζεται ένας νόμος την Παρασκευή, πώς είναι δυνατόν αυτοί που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν να έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Άρα ξέρανε ότι θα πάει σε ένα νόμο που θα τους επιτρέπει κερδοσκοπικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πώς είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού να ιδρύει μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Γι’ αυτά δεν δίνει απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Εμείς λέμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά και τα έσοδά τους να επανεπενδύονται στην έρευνα».

Ερωτώμενος σχετικά με παλιότερες δηλώσεις του πως «δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών», ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Είναι πραγματικά μαγικό αυτό που λέει ο Πιερρακάκης. Ένα fund και ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα να ιδρύσουν στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Το λέει και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Είπα ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο, πολύ πριν φέρει το νόμο. Τι εννοούσα; Ένα κόμμα μπορεί να μπει εμπόδιο μόνο στο Σύνταγμα που θέλει 180. Εκεί δεν θα έμπαινα εμπόδιο. Πού έγινε ο διάλογος; Όταν έφερε τον νόμο η Διαμαντοπούλου έκανε διάλογο ένα χρόνο.

Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις, εγώ όμως δεν είμαι ένα πρόσωπο, αλλά ένα κόμμα με μια ιστορία. Δεν έχει 149 η Νέα Δημοκρατία, δεν θα μπορούσα να μπω εμπόδιο. Μιλάμε για ένα παιχνίδι μιντιακό».

Ερωτώμενος σχετικά με τους δύο βουλευτές του κόμματος που θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, σημείωσε: «Ένας βουλευτής το ζήτησε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Είμαστε ΚΟ που συζητά. Είμαι σίγουρος ότι και στη ΝΔ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό που κάνουμε δεν είναι αιφνιδιασμός. Στο πρόγραμμά μας, 20 χρόνια έχουμε αυτή τη θέση.

Το ίδρυμα Νιάρχος, κάποιοι ισχυροί που θέλουν να επενδύσουν. Απαγορεύεται με το νόμο Μητσοτάκη να κάνει σύμπραξη. Εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να ιδρύσουμε ένα καλό μη κερδοσκοπικό, αλλά μπορεί ένα fund με ένα κυπριακό πανεπιστήμιο. Στην Κύπρο με αυτό το μοντέλο το 46% των φοιτητών φεύγει στο εξωτερικό.

Είναι προφανές ότι το Σύνταγμα, κατοχυρώνει συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι σύννομο με το Σύνταγμα. Αυτό που κάνει καταπατά και το ενωσιακό Δίκαιο και το Σύνταγμα».

Τέλος, επέμεινε στην κομματική πειθαρχία: «Δεν είναι κομματική απόφαση, είναι θέση 20ετίας και έχουν χρέος όλοι οι βουλευτές να σεβαστούν το πρόγραμμά μας. Δεν θα ανεχθώ κανένα ρήγμα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα».