Με απόφαση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ορίσθηκε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ στην επιτροπή συμμετέχουν 113 μέλη, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κατανέμονται σε τέσσερις τομείς που θα έχουν ως αντικείμενο την προετοιμασία του καταστατικού του κινήματος, την επεξεργασία των προγραμματικών κατευθύνσεων, τη χάραξη της στρατηγικής και πολιτικής δράσης και την οργανωτική συγκρότηση και προετοιμασία.

Επίσης με απόφαση της Διοικούσας επιτροπής:

– Στον προσυνεδριακό διάλογο θα συμμετέχουν προσωπικότητες και ειδικοί που δεν συνδέονται με το κίνημα και θα συμβάλλουν με τις απόψεις τους στη σύνθεση.

– Θα αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες ώστε να έχει χαρακτήρα ηλεκτρονικού Συνεδρίου.

– Θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής τροπολογιών και ηλεκτρονική ψηφοφορία ανά τροπολογία.

– Θα αποφασισθούν στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις ανά περιφέρεια.

– Θα διατυπωθούν συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις σε επίπεδο σχεδίου έργου (project plan).

Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι με τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας «ξεκινούμε μια πορεία για ένα συνέδριο ανοικτό σε διαφορετικές ιδέες, σε νέα ρεύματα σκέψης , σε σύγχρονες τάσεις».

Η πρόεδρος του κόμματος κάνει επίσης λόγο για ένα συνέδριο το οποίο μέσα από αναλυτική συζήτηση και εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες θα διαμορφώσει πολιτικές θέσεις και προγραμματικές κατευθύνσεις και που ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης και στη διαφορετική άποψη θα κατοχυρωθεί καταστατικά, έτσι ώστε η μειοψηφία και θα ακούγεται και θα προστατεύεται. «Ένα συνέδριο σύγχρονο το οποίο θα στηριχθεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και θα παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής συμμετοχής ομιλητών και συνέδρων στις προσυνεδριακές εργασίες. Ένα συνέδριο που θα καταστήσει τη Δημοκρατική Συμμαχία στην κοινωνία μια ισχυρή και δυνατή συμμαχία ιδεών», τόνισε.