Το καίριο ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών των ειδικών σχολείων στην Ανατολική Αττική, αλλά και πανελλαδικά, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Όπως είπε, «η καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση συνιστά αναφαίρετη υποχρέωση της πολιτείας. Και ειδικότερα, στόχος μιας κοινωνίας πραγματικά συμπεριληπτικής πρέπει να είναι η γνήσια ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία. Οφείλουμε, λοιπόν, να εγγυηθούμε την απρόσκοπτη και απροϋπόθετη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, των μαθητών ΑΜΕΑ, των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες στην εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτή τη στιγμή 100 μαθητές στην Ανατολική Αττική με μαθησιακές δυσκολίες, όλων των ηλικιακών βαθμίδων, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν προς τα ειδικά σχολεία.

«Οι σχετικοί διαγωνισμοί της Περιφέρειας, κηρύσσονται άγονοι και ακόμα και η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ένα μήνα πριν και προβλέπει τη δυνατότητα της μίσθωσης οχημάτων από την Περιφέρεια, δεν εφαρμόζεται στην πράξη».

Έκανε λόγο για προβληματικό και προσβλητικό φαινόμενο σχολικού αποκλεισμού, ιδίως των μαθητών ΑΜΕΑ, και ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να παρθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να λυθεί άμεσα αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

«Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή από κανέναν από εμάς. Ούτε ένας μαθητής δεν πρέπει να στερείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση, ούτε ένας γονιός δεν επιτρέπεται να επωμίζεται ακόμα περισσότερα βάρη από αυτά που ήδη του αναλογούν» ανέφερε. Και κατέληξε: «Το υπουργείο όφειλε να επιδείξει ειδική μέριμνα στους διαγωνισμούς για τα ειδικά σχολεία η οποία αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντα που της ορίζει ο νόμος».