Τη συνέχιση των διπλωματικών διεργασιών στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζει η κυβέρνηση μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη  Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο εστιάζει στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει δώσει «οδηγίες» προς τους υπουργούς για προσήλωση στους στόχους των χαρτοφυλακίων τους και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Και μπορεί η οικονομία να χαράσσει θετική τροχιά, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ωστόσο το «βραχυκύκλωμα» που προκαλεί η ακρίβεια στα νοικοκυριά παραμένει με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα στήριξης των πολιτών που θα απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί η «έκρηξη» πληθωρισμού. 

«Η ταχύτητα μείωσης του εθνικού χρέους θα συνδέεται και με μεταρρυθμίσεις τις οποίες ήδη έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική» διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr την προσεχή Τρίτη αναμένεται και νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν νομοσχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο νόμου με τις παρεμβάσεις – «ασπίδα» κατά της φοροδιαφυγής, της πάταξης «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου. Αυτό θα περιλαμβάνει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν και οι αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο την αποκάλυψη των πραγματικών τους εισοδημάτων. Το βάρος πέφτει και στο υπουργείο Παιδείας με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να συναντάται την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Παράλληλα, ήδη έχει κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο τρόπο επιλογής διοικητών στα νοσοκομεία και τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου, το οποίο θα προβλέπει  έξτρα φίλτρα, τεστ δεξιοτήτων και προσωπική συνέντευξη προκειμένου η τελική επιλογή να είναι αξιοκρατική και με διαφάνεια.

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα

Την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέο επίδομα για τη στήριξη των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση. Για μία δίκαιη και σωστή παρέμβαση, ειδικά από τη στιγμή που -καθώς θα φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας ότι δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές- οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν μίλησε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης όμως παραμένει και η αντιμετώπιση της ακρίβειας των προϊόντων στο ράφι των σούπερ μάρκετ, καθώς συνεχίζεται το ράλι των τιμών σε βασικά προϊόντα και απαιτείται να μπει φρένο. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα, όπως η ειδική σήμανση – έκπτωση και οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά με το οικονομικό επιτελείο να μελετά και νέες παρεμβάσεις με έμφαση στην στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών.