Ντιμπέιτ για την επόμενη ημέρα των εκλογών δίνουν οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων στην εφημερίδα Real News, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως ποια είναι η θέση τους σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τους λόγους που ψήφισαν το Μνημόνιο και πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό.

«Οι επαναληπτικές εκλογές είναι καταστροφή»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι οι επαναληπτικές εκλογές ισοδυναμούν με κίνδυνο καταστροφής για την οικονομία όσο για την ψήφιση του Μνημονίου δηλώνει ότι αυτό έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι για τον κ. Βενιζέλο πρωτίστως ευρωπαϊκό και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Ισχυρή κυβέρνηση με τολμηρές αποφάσεις»

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του τονίζει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και όχι ακυβερνησία. Για τη νέα δανειακή σύμβαση δηλώνει ότι δεν μπορούμε κάθε τρεις μήνες να ζητάμε δανεικά για να πάρουμε τη δόση μας και ότι διαφωνεί με την ύφεση.

Στο θέμα του μεταναστευτικού η θέση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι πρέπει να φυλαχθούν τα σύνορα και να οδηγηθούν οι λαθρομετανάστες σε κέντρα υποδοχής – φύλαξης.

«Την Κυριακή, ανάλογα με το αποτέλεσμα θα υπάρξει δυνατότητα διαλόγου»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνει ότι επαναληπτικές εκλογές σημαίνει η Ελλάδα στο απόσπασμα, ενώ για τη δανειακή σύμβαση δηλώνει ότι δεν δέχτηκε ποτέ στη ζωή του καμία λεόντειο σχέση. Στο θέμα των λαθρομεταναστών δηλώνει ότι μας κοστίζουν πάνω από 20 δισ. το χρόνο κι ότι εν ανάγκη θα φύγουμε από το Δουβλίνο II προκειμένου να λυθούν τα χέρια μας.

«Ανάγκη για πανίσχυρο ΚΚΕ»

Ένα πανίσχυρο ΚΚΕ είναι ο στόχος για την Αλέκα Παπαρήγα ώστε η όποια κυβέρνηση να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη. Προτείνει αποδέσμευση από την Ε.Ε. μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Αλέκα Παπαρήγα εκφράζει την άποψη ότι οι μετανάστες δεν μπορεί ούτε να μένουν σε θλιβερές τρώγλες αλλά ούτε και να φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντιθέτως, θα πρέπει να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Εναλλακτική λύση από την Αριστερά»

«Αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι αν το μνημόνιο θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών και να πορευτεί όπως όπως. Το ερώτημα επίσης είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Για τη νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι έχει υπογραφεί ερήμην της λαϊκής βούλησης κι ότι η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει άμεσα το μνημόνιο. Στο θέμα των μεταναστών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πολιτική που προτείνουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν θα δώσει αριστερό άλλοθι σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ»

Ο Φώτης Κουβέλης θεωρεί τη διενέργεια εκλογών αρνητική εξέλιξη για τον τόπο και ξεκαθαρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η παράταξη καταψήφισε στη Βουλή το μνημόνιο, που, όπως λέει επιβάλλει αβάσταχτα μέτρα λιτότητας για την κοινωνία.

Στο θέμα των μεταναστών, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι η παραμονή των μεταναστών χωρίς χαρτιά στη χώρα μας μέχρι την επαναπροώθηση τους θα πρέπει να γίνεται σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

«Καμία συνεργασία με τα κόμματα του μνημονίου»

Αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας με κόμμα που έχει ψηφίσει έστω και ένα μνημόνιο ο Πάνος Καμμένος. Δηλώνει ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε αντισυνταγματικά και δεν μας δεσμεύει σαν χώρα. Στο θέμα των λαθρομεταναστών τονίζει ότι θα απαιτήσει από την Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία για την εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης.

«Εξοργιστική η απαίτηση του κ. Σαμαρά»

«Αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει. Η απαίτηση του κ. Σαμαρά να κάνουμε συνέχεια εκλογές μέχρι να αποκτηθεί η αυτοδυναμία του είναι απολύτως εξοργιστική» δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Όσο για το μνημόνιο δηλώνει «Περιέχει πολλές αστοχίες. Γι΄ αυτό και στο πρώτο μνημόνιο εγώ ψήφισα μόνο τη δανειακή σύμβαση και τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Στο θέμα του μεταναστευτικού η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δηλώνει «Τα κέντρα φιλοξενίας πρέπει να προορίζονται όχι για φυλάκιση των ανθρώπων αυτών αλλά ως προσωρινή λύση μέχρι να απελαθούν».

«Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θα βαθύνει την ύφεση»

Την άποψη ότι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τη συνταγή του μνημονίου όχι μόνο δεν θα μας βγάλει από την κρίση αλλά θα βαθύνει την ύφεση και θα οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών εκφράζει η Λούκα Κατσέλη.

Συμπληρώνει ότι το μνημόνιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί κι επομένως, η αλλαγή στόχων και μέτρων θα καταστεί αναγκαία.

Τονίζει τέλος ότι απαιτείται σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και προτείνει αυστηρή φύλαξη των συνόρων με τη συνεργασία της Frontex.