Ευρήματα του 6ου π.Χ. αιώνα στο Καραμπουρνάκι

Αρχαιολογικό συνέδριο για τις ανασκαφές του 2010 στο ΑΠΘ


ArchiveΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
22:06
08/03/2011
Ευρήματα του 6ου π.Χ. αιώνα στο Καραμπουρνάκι
loading

Τα δυο ασυνήθιστα κεραμικά σπαράγματα (θραύσματα αγγείων του 6ου π.χ αιώνα) που εντοπίστηκαν στη διάρκεια ανασκαφών των τελευταίων ετών στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης και η μελέτη τους επιβεβαίωσε την εμπορική - κοινωνική σχέση του κοσμοπολίτικου κέντρου της Βόρειας Μεσογείου και με τους εν πολλοίς αγνώστους Κάρες (κατοίκους της Ν.Δ Μικράς Ασίας με γλώσσα ιδιότυπη - με πολλά κοινά στοιχεία με την ελληνική).

Τα εξαιρετικά σπάνια για τον ελληνικό χώρο ευρήματα (κεραμικά σπαράγματα με εγχάρακτες επιγραφές) που χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια και φέρουν επιγραφές σε καρικό αλφάβητο, εντοπίστηκαν στις έρευνες στο Καραμπουρνάκι και παρουσιάζονται στη διάρκεια της 24ης συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη από τον επικεφαλής της ανασκαφής στην περιοχή, καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας, Μιχάλη Τιβέριο.

Η καρική είναι μια από τις γλώσσες του αιγιακού χώρου που παραμένουν ακόμα άγνωστες. Η Καρία, στους ιστορικούς τουλάχιστον χρόνους καταλάμβανε τη ΝΔ γωνία της Μ. Ασίας από το ύψος περίπου της Σάμου ως και αυτό της Ρόδου. Είναι μάλιστα πιθανόν να κατοικούσαν τον αιγιακό χώρο προτού κατεβούν τα πρώτα ελληνικά φύλα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο που καταγόταν από τα μέρη αυτά, οι Κάρες ήταν αρχικά εγκατεστημένοι στα νησιά του Αιγαίου, οι Έλληνες τους έδιωξαν και τους υποχρέωσαν να περιορισθούν στη νότια Μ. Ασία όπου και συνυπήρξαν ειρηνικά. Θεωρούνταν δυνατοί πολεμιστές και κάποιοι απ’ αυτούς κλήθηκαν από τους Φαραώ της Αιγύπτου ως μισθοφόροι.

Ο κ. Τιβέριος που θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών και τη σύνοψη των αρχαιολογικών δεδομένων της 15ετούς ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου, επισημαίνει επίσης: «Δύο κυρίως λόγοι μας ώθησαν να μην κάνουμε ανασκαφικές εργασίες στον αρχαίο οικισμό τον Ιούλιο του 2010, για πρώτη φορά στα δεκαπέντε χρόνια από το ξεκίνημα της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Καραμπουρνάκι. Ο πρώτος και βασικότερος ήταν τα εξαιρετικά περιορισμένα οικονομικά μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επιτακτική ανάγκη της επεξεργασίας και μελέτης των ανασκαφικών δεδομένων και ευρημάτων των παλιότερων ανασκαφών μας, κάτι που πρέπει να αποτελεί μέλημα και στόχο κάθε συστηματικής ανασκαφικής έρευνας».

Το 24ο αρχαιολογικό συνέδριο για τις ανασκαφές του 2010 στην Μακεδονία και τη Θράκη (είναι το μοναδικό που πραγματοποιείται ανελλιπώς στον ελληνικό χώρο) θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 10, 11 και 12 Μαρτίου στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει