Με δεδομένη την αλλαγή στους κανονισμούς του MotoGP που οδεύει στη θέσπιση της υποχρεωτικής κοινής ηλεκτρονικής μονάδας Magneti Marelli το 2016, προκύπτει το θέμα ποιος ο λόγος τα εργοστάσια να συνεχίζουν εξελίσσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά.

Είναι προφανές και κοινά αποδεκτό τι το να ξοδεύονται χρήματα κόπος και ώρες δοκιμών για κάτι που θα «καταργηθεί» στον τελευταίο αγώνα του 2015, δεν έχει και τόσο νόημα.

Ειδικά όταν τα εργοστάσια θα χρειαστεί από πολύ νωρίτερα να εργάζονται στο κοινό λογισμικό ώστε να στήσουν γύρω τους την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα τους. Έτσι τα εργοστάσια που συμμετέχουν στο θεσμό αποφάσισαν να ξεκινήσουν το πάγωμα της εξέλιξης των υφιστάμενων ηλεκτρονικών τους πολύ νωρίτερα.

Από τον αγώνα της επόμενης χρονιάς (2015) στο Assen, κάθε εξέλιξη που θα αφορά στα ηλεκτρονικά των μοτοσυκλετών θα σταματήσει, μετά από κοινή συμφωνία όλων των κατασκευαστών.

Η Ducati, Honda και Yamaha Racing θα έχουν στη διάθεσή τους για το υπόλοιπο της σεζόν του 2015 τα ηλεκτρονικά όπως και όσο τα είχαν εξελίξει μέχρι εκείνο τον αγώνα.

Σύμφωνα με το GPOne.com η Ducati αρχικά αντέδρασε με το πρόωρο πάγωμα, όμως τελικά συμφώνησε κι αυτή με το χρονικό όριο του αγώνα του Assen.

Από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά τα εργοστάσια που ανήκουν στην MSMA θα επικεντρώσουν την προσοχή και τις προσπάθειές τους στην συλλογική προσπάθεια για εξέλιξη του κοινού λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί από όλες τις μοτοσυκλέτες MotoGP από το 2016 και μετά.

Η εξέλιξη θα πραγματοποιείται μέσω μιας κοινής δικτυακής πύλης που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο Dorna. Όλοι θα τροφοδοτούν με δεδομένα και στοιχεία, που μέσω κωδικών θα είναι προσβάσιμα από όλους τους υπόλοιπους που συμμετέχουν, προκειμένου να υπάρχει διαρκής κοινή εξέλιξη.

Μια λεπτομέρεια που λείπει από την είδηση είναι το πώς θα εφαρμοστεί το πάγωμα της εξέλιξης των ηλεκτρονικών. Είναι δύσκολο να βρεθεί λύση στο πάγωμα των ηλεκτρονικών χωρίς να παραδοθεί το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών κάθε εργοστασίου στη Dorna. Κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει εντελώς απίθανο να γίνει δεκτό από τα εργοστάσια…