Ο αγώνας Superprestigio που θα διεξαχθεί στις 11 Ιανουαρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης, στον ιστορικό λόφο του Μόντζουιχ, αποτελεί αναβίωση του ομώνυμου event της δεκαετίας του ’90.

Τότε ήταν μια συνάντηση μεταξύ κορυφαίων ισπανών και αμερικανών αναβατών μετά το τέλος της αγωνιστικής σαιζόν. Εκεί είχαν κάνει την πρώτη τους ευρωπαϊκή εμφάνιση μεγάλα ταλέντα των Αμερικανών όπως ο John Kocinski, ο Kenny Roberts Jr και ο Colin Edwards.

Έπειτα, οι κανόνες της Dorna και τα συμβόλαια των αναβατών απαγόρεψαν τέτοιες «αναμετρήσεις», όπου οι οδηγοί θα μπορούσαν να τραυματιστούν. Τώρα ο αγώνας θα διεξαχθεί σε μια χωμάτινη πίστα dirt track, δηλαδή σε ένα οβάλ 200 μέτρων που έχει ήδη χαραχτεί μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα μεταδοθεί από την ισπανική τηλεόραση.

Θα συμμετάσχουν πολλά μεγάλα ονόματα από όλες τις κατηγορίες GP με πρώτους τους τρεις ισπανούς παγκόσμιους πρωταθλητές του 2013: Marc Marquez, Pol Espargaro και Maverick Viñales.

Επίσης, επιλεγμένοι αναβάτες των MotoGP, Moto2 και Moto3 όπως οι Bradley Smith, Alvaro Bautista, Julian Simon, Jonas Folger, Alex Marquez, Alex Rins και Hector Barbera, Tito Rabat, Johann Zarco, Niklas Ajo, Jordi Torres, Lorenzo Baldassari και Ricky Cardus. Ως έχων μεγάλη εμπειρία από dirt tracking προσκλήθηκε και ο Nicky Hayden που όμως λόγω της πρόσφατης εγχείρισης στον καρπό αναγκάστηκε να αρνηθεί.

Ακόμη, θα λάβουν μέρος οι κορυφαίοι -αλλά σχετικά άγνωστοι ακόμη και στην πατρίδα τους- του ισπανικού πρωταθλήματος Dirt Track καθώς και γνωστές προσωπικότητες των διεθνών αγώνων, με κορυφαίο τον αμερικανό πρωταθλητή Dirt Track Brad «The Bullet» Baker. Η πρόσκληση του Baker έγινε από το Marc Marquez, αναγκαία και υποχρεωτική, αφού η συμμετοχή στο ημερίσιο γεγονός γίνεται μόνο με πρόσκληση.

Όλοι οι αναβάτες θα οδηγούν ίδιες μονοκύλινδρες τετράχρονες μοτοσυκλέτες. Η αγωνιστική ημερίδα περιλαμβάνει αγώνες σε 3 κατηγορίες: την Junior για αναβάτες κάτω των 18, την Open με έμπειρους αναβάτες από παγκόσμια και εθνικά πρωταθλήματα και την κατηγορία Superprestigio, την κορωνίδα της ημέρας. Στην χρυσή αυτή κατηγορία συμμετέχουν μόνον αναβάτες των τριών κλάσεων των Grand Prix.

Το θέαμα θα κορυφωθεί με μία τελική «κόντρα» ανάμεσα στους 4 καλύτερους της Open και τους 4 καλύτερους της Superprestigio.

Για να πάρετε μια γεύση από το είδος αυτό, δείτε στο βίντεο έναν συγκλονιστικό στην εξέλιξή του αγώνα από το υψηλότερο επίπεδο οδηγών flat track στον κόσμο, το πρωτάθλημα ΑΜΑ των ΗΠΑ. Ο Brad «The Bullet» Baker σε μια επική διεκδίκηση του τίτλου…

Αλλά και το Marc Marquez με την παρέα του σε σχετική προπόνηση, όταν βρέθηκε φέτος στην Ινδιανάπολη για το ομώνυμο GP…