Νομίζατε πως τα έχετε διαβάσει όλα για το Marc Marquez. Ή μήπως ότι ο Τύπος υπερβάλλει, όταν «θεοποιεί» τον αμούστακο αναβάτη της Honda που έχει σκάσει στον πλανήτη MotoGP σαν πυρηνική βόμβα μεγατόνων;

Διαβάστε λοιπόν τι έχει καταφέρει σήμερα ο δαιμονικός νεαρός. Τα 24 ρεκόρ που κατέχει ήδη, είναι ικανά να πείσουν κάθε «άπιστο Θωμά» για την νέα εποχή των MotoGP που έχει ήδη ανατείλει με τον ερχομό του.

Ρεκόρ που σχετίζονται με τον τίτλο

1. Ο Marquez είναι ο πρώτος νεοφώτιστος (Rookie) που κερδίζει τον τίτλο στη μεγάλη κατηγορία μετά τον Kenny Roberts, εκείνος είχε στεφθεί πρωταθλητής των GP500 το 1978.

2. Με ηλικία 20 ετών και 266 ημερών ο Marquez είναι ο νεότερος αναβάτης που κερδίζει τον τίτλο της μεγάλης κατηγορίας GP. Προηγουμένως το ρεκόρ κατείχε ο Fast Freddie Spencer, που ήταν 21 ετών και 258 ημερών όταν κέρδισε στα GP500 το 1983 (με Honda).

3. Ο Marquez είναι μόλις ο 4ος αναβάτης στην 65χρονη ιστορία των GP που κερδίζει τίτλο σε όλες τις κατηγορίες. Οι τρεις προηγούμενοι είναι οι Mike Hailwood, Phil Read και φυσικά ο Valentino Rossi.

Ρεκόρ του 2013, στον δρόμο προς τον τίτλο

– Στον εναρκτήριο της σαιζόν αγώνα του Κατάρ, έγινε ο 4ος νεότερος αναβάτης όλων των εποχών που ανεβαίνει στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας. Οι άλλοι τρεις είναι οι Randy Mamola, Eduardo Salatino και Norick Abe.

– Στον πρώτο αγώνα της χρονιάς ο Marquez ήταν ο νεότερος αναβάτης που έκανε ταχύτερο γύρο σε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας, είχε ηλικία 20 ετών και 49 ημερών. Προηγουμένως το ρεκόρ ανήκε στον Freddie Spencer. Ο Αμερικανός ήταν 20 ετών και 161 ημερών όταν έκανε τον πρώτο του ταχύτερο γύρο σε αγώνα της κατηγορίας GP500, στο Misano, το 1982.

– Με τη νίκη του στο Grand Prix του Τέξας σε ηλικία 20 ετών και 63 ημερών, έγινε ο νεότερος αναβάτης της ιστορίας που κέρδισε Grand Prix της μεγάλης κατηγορίας. Και αυτό το ρεκόρ το κατείχε προηγουμένως ο Freddie Spencer, έχοντας κερδίσει το 1982 τον αγώνα GP500 στο Spa του Βελγίου, σε ηλικία 20 ετών και 196 ημερών.

– Με την pole position στο ίδιο GP σε ηλικία 20 ετών και 62 ημερών, έγινε ο νεότερος αναβάτης που πήρε ποτέ pole στη μεγάλη κατηγορία. Το ρεκόρ προηγουμένως ανήκε στον Freddie Spencer, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών και 153 ημερών είχει πάρει την πρώτη του pole στον αγώνα της Jarama, το 1982.

– Με τη νίκη του στο Τέξας ο Marquez έγινε ο νεότερος αναβάτης στην ιστορία που έχει κερδίσει και στις 3 κατηγορίες αγώνων. Προηγουμένως το ρεκόρ ανήκε στο συναθλητή του Dani Pedrosa, ο οποίος είχε κερδίσει τον αγώνα στην Κίνα το 2006 σε ηλικία 20 ετών και 227 ημερών.

– Ο Marquez είναι επίσης ο πρώτος αναβάτης που κερδίζει στον 1ο ή 2ο αγώνα του, στη μεγάλη κατηγορία μετά το Max Biaggi. Ο Ιταλός είχε το 1998 κερδίσει στον πρώτο του μόλις αγώνα στα GP500, στην Suzuka. Έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να βρει ο Max το ταίρι του.

– Είναι ο πρώτος αναβάτης μετά τον Jorge Lorenzo (2008) που τερματίζει και στους δύο πρώτους αγώνες του στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας.

– Μετά τα δύο βάθρα στους δύο πρώτους αγώνες του ο Marquez βρέθηκε να συγκατοικεί στην κορυφή της βαθμολογίας με τον Jorge Lorenzo. Έγινε λοιπόν μεταξύ άλλων και ο νεότερος αναβάτης επικεφαλής της βαθμολογίας στα MotoGP, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Jorge Lorenzo, ο οποίος μετά τη νίκη του στο Estoril το 2008 είχε βρεθεί να προηγείται σε ηλικία 20 ετών και 345 ημερών.

– Η νίκη στο Austin απέφερε στον νεαρό rookie και το ρεκόρ του μικρότερου σε ηλικία αναβάτη που πέτυχε δύο τουλάχιστον συνεχόμενα βάθρα στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό το ρεκόρ το πήρε από τον Randy Mamola, ο οποίος το 1980 σε ηλικία 20 ετών και 197 ημερών είχε ανέβει πρώτα στο βάθρο της Ισπανίας και μετά της Γαλλίας.

– Στο ισπανικό Grand Prix ο Marc Marquez ανέβηκε για 3η συνεχόμενη φορά στο βάθρο και έτσι σε ηλικία 20 ετών και 77 ημερών έγινε ο νεότερος αναβάτης που έχει τερματίσει σε 3 συνεχόμενα βάθρα, στη μεγάλη κατηγορία. Προηγούμενος κύριος του ρεκόρ ήταν ο Jorge Lorenzo, ο οποίος το 2008 είχε συμπληρώσει τρία αλλεπάλληλα βάθρα σε ηλικία 20 ετών και 345 ημερών.

– Στο γαλλικό Grand Prix πάλι, έγινε ο δεύτερος μόλις αναβάτης που τερματίζει στο βάθρο και στους 4 πρώτους αγώνες της καριέρας του, στη μεγάλη κατηγορία. Ο μόνος άλλος που το έχει καταφέρει είναι ο Max Biaggi (1998).

– Οι νίκες του MM στο Sachsenring και την Laguna Seca του απένειμαν τον τίτλο του νεότερου αναβάτη που έχει κερδίσει δύο συνεχόμενα GP στη μεγάλη κατηγορία. Ήταν 20 ετών και 154 ημερών όταν το κατόρθωσε αυτό ο Marc. Ο προκάτοχός του στο ρεκόρ Freddie Spencer ήταν 21 ετών και 104 ημερών όταν πέτυχε κάτι ανάλογο, κερδίζοντας το 1983 τα GP της Νότιας Αφρικής και της Γαλλία (με Honda).

– Οι νίκες του στο Sachsenring και την Laguna Seca απέφεραν στν ΜΜ τον τίτλο του πρώτου rookie που στη μεγάλη κατηγορία πήρε συνεχόμενες νίκες. Ο προηγούμενος που το είχε καταφέρει αυτό ήταν ο Kenny Roberts το 1978, κερδίζοντας στην Αυστρία και την Γαλλία.

– Με τη νίκη του στην Ινδιανάπολη έγινε ο δεύτερος μόλις rookie στη μεγάλη κατηγορία που έχει κερδίσει τρία συνεχόμενα GP. O άλλος είναι βέβαια ο Kenny Roberts που το 1978 είχε κερδίσει στην Αυστρία, την Γαλλία και την Ιταλία.

– Οι νίκες του ΜΜ σε Sachsenring, Laguna Seca και Ινδιανάπολη του χαρίζουν ακόμη τον τίτλο του νεότερου αναβάτη στην ιστορία που κέρδισε τρία συνεχόμενα Grand Prix, σε ηλικία 20 ετών και 182 ημερών. Και αυτό το ρεκόρ ανήκε πριν στο Freddie Spencer, που είχε κερδίσει σε Νότια Αμερική, Γαλλία και Ιταλία το 1983, σε ηλικία 21 ετών και 125 ημερών.

– Έπειτα, με τη νίκη του και στο GP της Τσεχίας ο ΜΜ έγινε ο πρώτος rookie που έχει κερδίσει σε 4 διαδοχικούς αγώνες της μεγάλης κατηγορίας.

– Η νίκη του στην Τσεχία ήταν η 5η της χρονιάς και αυτό αποτελεί ρεκόρ για νέο αναβάτη στα MotoGP.

– Είναι ακόμη ο νεότερος αναβάτης με 4 διαδοχικές νίκες στη μεγάλη κατηγορία (Sachsenring, Laguna Seca, Ινδιανάπολη και Brno). Ήταν 20 ετών και 189 ημερών όταν κέρδισε στο Brno, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 22 ετών και 139 ημερών που ανήκε στον Mike Hailwood, από το 1962 παρακαλώ!

– Ο MM τερμάτισε στην τριάδα 16 φορές μέσα στο 2013. Κι αυτό είναι ρεκόρ τερματισμών στο βάθρο για rookie στην κορυφαία κατηγορία.

– Επίσης μέσα στο 2013 πήρε 9 pole-position, περισσότερες από κάθε άλλον rookie στη μεγάλη κατηγορία.

– Το σύνολο των βαθμών του, 334, είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτύχει rookie στη μεγάλη κατηγορία.

Είπατε κάτι;