H Ducati και ο Ben Spies σε κοινή τους ανακοίνωση ενημέρωσαν ότι ο Αμερικάνος οδηγός σταματά την αγωνιστική δραστηριότητα.

Ο οδηγός της Ignite Pramac Racing αγωνίστηκε μόλις σε δύο αγώνες MotoGP φέτος, σε μια χρονιά που επηρεάστηκε σημαντικά από τραυματισμούς.

Η λύση του συμβολαίου για το 2014 έγινε «ειρηνικά» με κοινή αποδοχή των δύο πλευρών και χωρίς επιβαρύνσεις για τον 29χρονο Ben Spies.

Ο Τεξανός είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με την Ducati στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς για τη συμμετοχή του στην «junior» δορυφορική ομάδα του εργοστασίου το 2013 και 2014.

Ο Spies είχε τραυματιστεί στον δεξί ώμο στο GP της Μαλαισίας το 2012 και ενόσω αγωνιζόταν ακόμη για την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha. Χρειάστηκε περεταίρω αποκατάσταση με χειρουργική επέμβαση στα τέλη της ίδιας χρονιάς, όμως το πισωγύρισμα έγινε με εκ νέου τραυματισμό στον αριστερό ώμο μετά από πτώση κατά τις ελεύθερες δοκιμές του αγώνα στην Ινδιανάπολη.

Οι επεμβάσεις και στους δύο ώμους του οδήγησαν στην διαπίστωση ότι η φυσική του αποκατάσταση αργεί και η δυνατότητά του να αγωνιστεί την επόμενη χρονιά (το 2014) ήταν πλέον εξαιρετικά επισφαλής -οπότε πάρθηκε η σχετική απόφαση.

Για την απόφαση αυτή ο Ben Spies δήλωσε: «Είχα πολλές προσδοκίες στην έναρξη της συνεργασίας μου με την ομάδα της Ducati. Όλη την χρονιά η Ducati υπήρξε απίστευτα υποστηρικτική στις δυσκολίες μου, οπότε είμαι τρομερά απογοητευμένος που δεν μπόρεσα να εκπληρώσω τους στόχους τόσο τους δικούς μου όσο και της νέας μου ομάδας.»

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους, τους οργανωτές, την ομάδα, το εργοστάσιο, τους φιλάθλους που με βοήθησαν και συνέχισαν να με στηρίζουν στη διάρκεια της καριέρας μου. Δεν μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ ότι θα φτάσω στο επίπεδο που έφτασα τα τελευταία 20 χρόνια που αγωνίζομαι, όμως φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθώ και το κάνω με μεγάλη θλίψη».

Η Mary Spies, μητέρα του Ben αλλά και μάνατζέρ του, δήλωσε ότι «οπουδήποτε κι αν αγωνίστηκε ο Ben όλα αυτά τα χρόνια –από το πρωτάθλημα AMA Superbike ως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike και το MotoGP- είχε πάντα μια θερμή σχέση και απεριόριστη εκτίμηση προς όλους, από τους οργανωτές και τις πίστες μέχρι τις ομάδες και τους φιλάθλους. Είμαστε ευγνώμονες προς όλους για την υποστήριξή τους.»

Από την πλευρά της Ducati MotoGP, ο Project Director Paolo Ciabatti, δήλωσε: «Είχαμε μεγάλες προσδοκίες όταν εντάχθηκε ο Ben στο δυναμικό της Ducati στο MotoGP φέτος. Πραγματικά ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να αποκατασταθεί πλήρως από τον τραυματισμό του στην Ινδιανάπολη και θα συνέχιζε να αγωνίζεται για εμάς και στο μέλλον. Ωστόσο κατανοούμε τους λόγους της απόφασής του και την σεβόμαστε.»

Είναι πραγματικά κρίμα για το σπορ μας που ο Ben δεν θα αγωνίζεται πιά γιατί κατά τη γνώμη μας είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους οδηγούς στον κόσμο. Θα μας λείψει και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για την μελλοντική του ζωή.»

Ο Ben Spies κέρδισε τρείς συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό AMA Superbike, έχοντας μάλιστα αντίπαλο τον Mat Mladin, με την ομάδα Yoshimura Suzuki. Φυσική συνέχεια ήταν η μετακίνηση στο Παγκόσμιο Superbike WSΒK το 2009 όπου συμμετείχε με τη Yamaha.

Ο Spies εντυπωσίασε τους πάντες στο WSBK, κερδίζοντας τον τίτλο στην πρώτη του μόλις χρονιά συμμετοχής στο θεσμό και αγωνιζόμενος σε πίστες που δεν είχε δει ποτέ πριν.

Το πέρασμα στο MotoGP ήταν πλέον κάτι αναμενόμενο, ξεκινώντας με μια αρκετά καλή χρονιά με την ομάδα της Tech 3, πριν περάσει στη εργοστασιακή ομάδα της Yamaha το 2011.

Στην πρώτη χρονιά με την εργοστασιακή Yamaha κέρδισε και τον πρώτο του αγώνα στο MotoGP. Ήταν στον αγώνα του Assen και όλα έδειχναν ότι θα υπήρχε ανάλογη συνέχεια το 2012, χρονιά όμως που αποδείχθηκε καταστροφική.

Το 2013 πέρασε στην Ducati, όμως οδήγησε ελάχιστα. Τώρα, τα σχέδια του Ben Spies για τη συνέχεια παραμένουν άγνωστα, ωστόσο η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν ήδη αρκετά έντονη και πολύπλευρη. Μεταξύ άλλων έχει και ένα εστιατόριο, το Stackhouse στο Dallas, ενώ είναι ιδιοκτήτης και μανατζάρει μια ποδηλατική ομάδα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά.

Για να αφήσουμε και ένα παραθυράκι ανοικτό, σε όλες τις ανακοινώσεις δεν γίνεται ξεκάθαρο και σαφές αν ο Ben Spies τερματίζει οριστικά την αγωνιστική του καριέρα, όσο κι αν αυτό υπονοείται.

Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα αγωνιστεί καθόλου το 2014. Πράγμα που σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου, ίσως αυτό αλλάξει. Θα είναι βέβαια αρκετά απίθανο η όποια επιστροφή του αργότερα, να γίνει στο χώρο του MotoGP.