Το καλοκαιρινό διάλειμμα των MotoGP μεταξύ των αγώνων στην Γερμανία και την Αυστρία έφτασε στο τέλος του.

Μετά από 13 χρόνια απουσίας το πρώην Österreichring και Α1-Ring επιστρέφει σαν Red Bull Ring στο ημερολόγιο στην ανανεωμένη εκδοχή του, σχεδιασμένο από τον Hermann Tilke σε μια πανέμορφη κοιλάδα των Άλπεων.

motogp2

Η πίστα με μήκος 4,318 χλμ. πιστεύεται ότι ευνοεί τις γρήγορες μοτοσυκλέτες και οι «ειδήμονες» γράφουν ότι έφτασε η ώρα για την πρώτη μετά την «εποχή Stoner» νίκη τις Ducati.

Σήμερα δημοσιεύουμε ορισμένα ορόσημα που αφορούν τους αναβάτες πριν το αυστριακό Γκραν Πρι.

motogp3

Γνωρίζατε λοιπόν ότι…

100 – Ο Andrea Doviziosos με την 3η θέση του στο γερμανικό GP στο Sachsenring απέσπασε το 100ό βάθρο στη μεγάλη κατηγορία για την Ducati; Τα 99 από αυτά έχουν επιτευχθεί στη σύγχρονη εποχή από τους Casey Stoner (42), Loris Capirossi (23), Andrea Dovizioso (9), Troy Bayliss (5), Andrea Iannone (5), Valentino Rossi (3), Nicky Hayden (3), Toni Elias (2), Carlos Checa (2), Danilo Petrucci (1), Ruben Xaus (1), Cal Crutchlow (1), Alex Barros (1) και Scott Redding (1). Στην προηγούμενη εποχή των 500 κυβικών ένα βάθρο είχε πάρει ο Ιταλός Bruno Spaggiari, με μια τρίτη θέση στον Ίμολα του 1972.

62 – Η Pole Position του Marc Márquez στο Sachsenring ήταν η 62η στην καριέρα του 23χρονου Ισπανού; Περισσότερες έχουν μόνον οι Valentino Rossi και Jorge Lorenzo, από 63 ο καθένας.

47 – Με τη νίκη του στο γερμανικό GP ο Marc Márquez έφτασε τα 47 βάθρα στη μεγάλη κατηγορία; Με ένα βάθρο ακόμα θα φτάσει το ρεκόρ του θρύλου Mike Hailwood.

37 – Ο Γάλλος Johan Zarco, πρωταθλητής της Moto2, με τη νίκη του στη Σαξονία έφτασε τα 37 βάθρα στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του συμπατριώτη του 61χρονου σήμερα Christian Sarron (Κριστιάν Σαρρόν) που είχε πάρει τον τίτλο στα GP250 το 1984; Κανείς άλλος Γάλλος αναβάτης δεν έχει περισσότερα βάθρα.

27 – Η πίστα Red Bull Ring στο Spielberg είναι η 27η που φιλοξενεί αγώνα MotoGP από το 2002 και μετά, οπότε καθιερώθηκε η σύγχρονη εποχή των αγώνων; Η Αυστρία είναι η 19η χώρα στον κόσμο όπου διεξάγεται αγώνας Grand Prix.

14 – Στους 14 προηγούμενους αγώνες της Moto3 δεν κέρδισε κανείς από τους αναβάτες που ξεκίνησαν από την Pole Position; Ο τελευταίος που κατάφερε να κερδίσει από την Pole ήταν ο Ιταλός Enea Bastianini, πέρσι στο Misano.

motogp4

12 – Η νίκη του Johan Zarco στο Sachsenring ήταν η 12η στην Moto2 για τον Γάλλο; Περισσότερες έχουν μόνον δύο: 16 ο Marc Marquez και 13 ο Tito Rabat.

9 – Στους τελευταίους δύο αγώνες στο Sachsenring και το Assen κανείς αναβάτης της Yamaha δεν ανέβηκε στο βάθρο; Αυτό είχε να συμβεί στην Yamaha από το 2007 στην Μαλαισία, δηλαδή εδώ και εννέα χρόνια.

2 – Στους δύο τελευταίους αγώνες είχαμε από δύο αναβάτες της Honda στις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου; Κάτι τέτοιο είχαν να επιτύχουν οι Χονταίοι από το 2014, στους διαδοχικούς αγώνες των ΗΠΑ και της Αργεντινής.

1 – Φέτος, μετά την πτώση και εγκατάλειψη των Alex Rins και Sam Lowes στο γερμανικό GP, μόνον ο Ιάπωνας Takaaki Nakagami έχει τερματσει σε όλους τους αγώνες της Moto2;

motogp5

0,059 – Ο Zarco κέρδισε στο Sachsenring την Moto2 με διαφορά μόλις 0,059 δευτ. από τον Γερμανό Jonas Folger; Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά νίκης μετά το GP της Μαλαισίας το 2010, όταν ο Roberto Rolfo είχε κερδίσει για μόλις 0,04 του δευτερολέπτου τον Alex de Angelis.

motogp1

Θανάσης Χούντρας