Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά ένα «σε ευχαριστώ Ertflix», θέλω να το πω. Ψάχνοντας στην πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης για το τι να δω το Σαββατοκύριακο, έπεσα πάνω στην κατηγορία «Παλιές αγαπημένες σειρές» και μία συγκίνηση την ένιωσα.

Στη λίστα του Ertflix, περιλαμβάνονται σειρές που είναι πραγματικά αγαπημένες, αφού με αυτές μεγαλώσαμε (κάποιες τις βλέπαμε σε επανάληψη) και πιστεύαμε πως δεν υπήρχαν πια. Γιατί, βλέπετε εκεί στην ΕΡΤ έχουν σβηστεί σειρές-διαμάντια. Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, η Λωξάντρα, η Μαντάμ Σουσού, είναι κάποιες από τις σειρές που βλέπαμε ως παιδιά (με δύο κανάλια δεν είχε και πολλές επιλογές) και τώρα είναι ξανά διαθέσιμες για ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια.

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται

Η σειρά που όταν έκανε πρεμιέρα στις 28 Μαΐου του 1975, καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό, ενώ προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται σημείωσε υψηλά νούμερα τηλεθέασης για την εποχή εκείνη, ενώ στο καστ πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα του θέατρου και κινηματογράφου. Στη σειρά συμμετέχει και η 72χρονη τότε, Γεωργία Βασιλειάδου, στην τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση.

Η υπόθεση
Καθώς οι ετοιμασίες για το Πάσχα προχωρούν, η άφιξη μιας ομάδας προσφύγων προκαλεί αναπάντεχες αναταράξεις στην μικρή κοινωνία του χωριού αποκαλύπτοντας χαρακτήρες και συμφέροντα.

Πρωταγωνιστούν: Αλέξης Γκόλφης, Νάσος Κεδράκας, Βασίλης Τσάγκλος, Θόδωρος Κατσούλης, Νίκος Χατζίσκος, Νίκος Γαλιάτσος, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Φούντας, Φοίβος Ταξιάρχης, Γιάννης Αργύρης, Τζώνη Φωτίου, Λυκούργος Καλλέργης, Κώστας Γεννατάς, Φραγκούλης Φραγκούλης, Κώστας Γκουσγκούνης, Ελένη Ζαφειρίου, Γεωργία Βασιλειάδου, Κάτια Δανδουλάκη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Σενάριο: Νότης Περγιάλης, Γεράσιμος Σταύρου

Μαντάμ Σουσού

Ποιος δεν θυμάται τη θρυλική «Μαντάμ Σουσού», με την ανεπανάληπτη Άννα Παναγιωτοπούλου; Κοινωνική κωμική σειρά βασισμένη στο ομότιτλο συγγραφικό έργο του Δημήτρη Ψαθά (1941), προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1986 και ολοκληρώθηκε σε 2 κύκλους και 26 ημίωρα επεισόδια.

Η υπόθεση
Η ιστορία εκτυλίσσεται στη φτωχογειτονιά του Μπύθουλα, του σημερινού Κολωνού και στο Κολωνάκι. Η Σουσού Παναγιώτου είναι μια φαντασιόπληκτη και μεγαλομανής -πλην πάμφτωχη- γυναίκα, η οποία ζει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά των Αθηνών. Όταν ανέλπιστα κληρονομεί μια περιουσία εγκαταλείπει τον φτωχό ψαρά σύζυγό της και μετακομίζει στο Κολωνάκι μπλέκοντας με έναν επικίνδυνο προικοθήρα, τον Μηνά Κατακουζηνό.

Πρωταγωνιστούν: Άννα Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άγγελος Αντωνόπουλος
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σενάριο: Δημήτρης Ψαθάς

Λωξάντρα

Ακόμα μία θρυλική σειρά της κρατικής τηλεόρασης. Η «Λωξάντρα» ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και μεταδόθηκε το 1980 στην τότε ΕΡΤ, με την Μπέτυ Βαλάση στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες σειρές που διασώζονται στο αρχείο της ΕΡΤ και μία από τις τελευταίες ασπρόμαυρες.

Η υπόθεση
Η Λωξάντρα ζει στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ορφανή από παιδούλα, φορτώθηκε το μεγάλωμα και την ανατροφή των μικρότερων αδερφών της και στα τριάντα χρόνια της παντρεύεται με προξενιό έναν μεγαλύτερό της χήρο άντρα -το Δημητρό- και στήνει το καινούργιο της σπιτικό στο Μακρυχώρι, ένα προάστιο κοντά στο Γαλατά.
Η ζωή τους κυλάει ήρεμα, καθώς η Λωξάντρα, που είναι και σπουδαία μαγείρισσα, αγάπησε τα παιδιά του Δημητρού από τον πρώτο του γάμο σαν τα δύο δικά της παιδιά, τον Αλέκο και την Κλειώ, τα οποία απέκτησε ύστερα από πολλά ταξίματα στην Παναγιά την Μπαλουκλιώτισσα. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι μακρινοί απόηχοι των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της εποχής και των διώξεων των Ελλήνων, διαταράσσει, όχι σπάνια, την οικογενειακή τους γαλήνη.

Πρωταγωνιστούν: Μπέττυ Βαλάση, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Αργύρης, Βασίλης Μαυρομμάτης, Ανθή Ανδρεοπούλου, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Λουκάς Μεταξάς, Άννα Γεραλή, Αλέκος Μαυρίδης, Νίκη Παζαρέντζου, Σοφοκλής Πέππας, Γιάννης Θωμάς, Πάνος Πανόπουλος
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου
Σενάριο: Χρήστος Δοξαράς

Η Κυρία Ντορεμί

Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Λιλίκας Νάκου. Η σειρά προβλήθηκε την σεζόν 1983-84, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ανουσάκη, ενώ αποτελείται από 13 επεισόδια. Ο «απαγορευμένος» έρωτας της κυρίας Ντορεμί με τον νεαρό Λευτέρη, είχε ενθουσιάσει το τηλεοπτικό κοινό εκείνη την εποχή.

Η υπόθεση
Μια νεαρή εκπαιδευτικός, η Κατερίνα Μακρή εγκαταλείπει το Παρίσι και διορίζεται ως δασκάλα ωδικής και γαλλικών στο Ρέθυμνο την περίοδο του Μεσοπολέμου. Εκεί γνωρίζει την συντηρητικότητα της επαρχίας και κινδυνεύει λόγω του έρωτά της για έναν νεαρό Κρητικό, τον Λευτέρη.

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Ανουσάκη, Βάσος Ανδρονίδης, Θόδωρος Έξαρχος, Λουίζα Ποδηματά, Γιώργος Κέντρος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Στέλιος Λιονάκης, Μιχάλης Αεράκης, Καίτη Λαμπροπούλου, Ελένη Ράντου, Γιάννης Κακλέας, Άννα Μακράκη, Γιώργος Γεωγλερής, Μαλαίνα Ανουσάκη, Στράτος Παχής, Ελπίδα Μπραουδάκη, Λεωνίδας Βαρδαρός
Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης
Σενάριο: Γιάννης Κανδήλας

Αστροφεγγιά

Η Αστροφεγγιά ήταν από τις πιο πετυχημένες σειρές της ΕΡΤ και από τις πρώτες έγχρωμες στην ελληνική τηλεόραση. Έκανε πρεμιέρα το 1980 και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ιωάννη Μ. Παναγιωτόπουλου, ενώ αποτελείται από 2 κύκλους, 13 επεισοδίων ο καθένας.

Η υπόθεση
Στην Αθήνα του 1918, ο επαρχιώτης φοιτητής Άγγελος Γιαννούσης γιορτάζει την ανακωχή στο σπίτι του πλούσιου συμφοιτητή του, Νίκου Στέργη. Η ανακωχή γεμίζει ελπίδες για μία καλύτερη ζωή τις καρδιές όλων, αλλά την ψυχή του Άγγελου κατατρώγουν ο φθόνος για τα πλούτη του Νίκου και η ζήλια, γιατί φαίνεται πως η Δάφνη, η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος, προτιμά τον Νίκο. Περήφανος κι απόλυτος μέσα στη φτώχεια του δεν έχει την ψευδαίσθηση μιας επερχόμενης ευτυχίας και τα γεγονότα τον δικαιώνουν.

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Γιώργος Κιμούλης, Νέλλη Αγγελίδου, Σταύρος Ξενίδης, Μιμή Ντενίση, Μίνα Αδαμάκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Γαροφάλλου, Δάνης Κατρανίδης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Ελένη Κούρκουλα, Νίκος Κούρος, Μιχάλης Μητρούσης, Ρίτα Μουσούρη, Αριέττα Μουτούση, Γιώργος Πετρόχειλος, Άρης Ρέτσος, Όλγα Τουρνάκη, Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ασπασία Τζιτζικάκη, Μαίρη Ιγγλέση, Στράτος Παχής, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Φύριος, Χρήστος Λεττονός, Κατερίνα Μπούρλου, Μαριάννα Τριανταφυλλίδου, Όλγα Δαλέντζα, Κώστας Ντίνος, Αλίκη Ακοντίδου, Σοφία Σεϊρλή, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Χρήστος Τσάγκας, Άννα Μακράκη, Ρόζα Νεογένη, Δημήτρης Μεταξάς, Τζένη Καλύβα, Τάσος Κωστής, Ιωάννα Μήτρου
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος

Κεντρική φωτογραφία: Ertflix