Υποχώρηση κατά πέντε μονάδες κατέγραψε το 2014 η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα -από τις 46 στις 51 μονάδες- σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Freedom House που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την οργάνωση, σε υπάρχοντα διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα και των πολιτικών πιέσεων που σχετίζονται με αυτήν.

Η οργάνωση βαθμολογεί με 51 βαθμούς την Ελλάδα σε μία κλίμακα, όπου με 0 βαθμολογούνται οι πλέον ελεύθερες και με 100 οι λιγότερο ελεύθερες χώρες.

Από το 2010 η ελευθερία του Τύπου υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 21 μονάδες, διαπιστώνει η έκθεση της οργάνωσης. Στις 18 χώρες όπου περιορίσθηκε τον περασμένο χρόνο η ελευθερία του Τύπου περιλαμβάνονται, εκτός της Ελλάδας, χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ισλανδία, η Σερβία και η Νότια Αφρική, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο περιορισμός της ελευθεροτυπίας δεν αφορά μόνο αυταρχικά καθεστώτα ή εμπόλεμες ζώνες.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η υποχώρηση της ελληνικής επίδοσης οφείλεται στην περαιτέρω ανάμειξη της κυβέρνησης ή κέντρων πίεσης στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, όπως φαίνεται από τις περιοριστικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, από τη δημιουργία μονοπωλίου στην ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και την πολιτικά μεροληπτική κάλυψη των ειδήσεων που αφορούν τις εκλογές.

Η Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση, πέρασε έναν ακόμη χρόνο πολιτικής ανάμειξης και έλλειψης διαφάνειας ως προς το νέο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης, της ΝΕΡΙΤ, και μεταβολών στην νομοθεσία για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με τον αποκλεισμό νέων εισόδων στην ραδιοτηλεοπτική αγορά, η οποία είναι ήδη περιορισμένη από την άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει νέες άδειες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.