Ο ιστότοπος μιας από τις μεγαλύτερες γαλλόφωνες εφημερίδες του Βελγίου, της Le Soir, υπέστη επίθεση χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Ντιντιέ Χάμαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξακριβωθεί η προέλευση της πράξης αυτής πειρατείας.

«Η Le Soir έπεσε θύμα επίθεσης στα συστήματα πληροφορικής της», έγραψε ο Χάμαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο που να επιτρέπει να γίνει μια σύνδεση με το TV5», το οποίο είχε επίσης δεχθεί επίθεση πρόσφατα την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ή με τις επιθέσεις σε ιστοτόπους των αρχών της Βαλονίας, καθώς και ότι «η εφημερίδα θα βγει αυτή τη Δευτέρα» (σ.σ. σήμερα).

«Έγινε μια κυβερνοεπίθεση εναντίον της Le Soir, αλλά δεν έχουμε καμιά άλλη πληροφορία μέχρι στιγμής», δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Rossel, που εκδίδει την εφημερίδα καθώς και άλλα έντυπα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, η επίθεση έγινε χθες βράδυ στις 19:30 (20:30 ώρα Ελλάδας) σε όλους τους ιστοτόπους του ομίλου Ροσέλ. Απενεργοποιημένοι για αρκετές ώρες, οι ιστότοποι αυτοί ήταν και πάλι προσπελάσιμοι νωρίς σήμερα το πρωί.

«Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την προέλευση της επίθεσης», είπε χθες βράδυ ο γενικός διευθυντής της Σουάρ στο Μπελγκά. «Απενεργοποιήσαμε τους ιστοτόπους για να αποφύγουμε κάθε μόλυνση (σ.σ. από ιούς) ή εξάπλωση της επίθεσης. Μπορέσαμε εξάλλου να αποκαταστήσουμε το σύστημα εσωτερικά».

«Γινόμαστε συχνά στόχος επιθέσεων, οι οποίες περιορίζονται γρήγορα», πρόσθεσε ο Ντιντιέ Χάμαν. «Αλλά αυτή τη φορά, τα τείχη προστασίας δεν λειτούργησαν όπως συνήθως».

Την περασμένη Τετάρτη είχε σημειωθεί επίθεση εναντίον του TV5 Monde, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τείνει να θεωρήσει πιθανότερη την εκδοχή ότι η επίθεση αυτή ήταν «τρομοκρατική».