Μετά τις δύο πρώτες σεζόν της σειράς ντοκιμαντέρ Formula 1: Drive to Survive/Formula 1: Οδηγός… Επιβίωσης, οι οποίες με είχαν κατενθουσιάσει, δεν έχασα χρόνο και ξεκίνησα την 3η, η οποία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Η δομή των επεισοδίων είναι ίδια, δηλαδή 10 επεισόδια με διάρκεια 40-45 λεπτά. Η σεζόν αυτή ακολουθεί την περίεργη για όλους μας, και φυσικά για την Formula 1, χρονιά του 2020.

Ο 3ος κύκλος μας μεταφέρει τα-άξια αναφοράς-γεγονότα μέσα από τις πίστες των Grand Prix, όμως κατά βάση μας βάζει μέσα στα παραγοντικά «παιχνίδια» των ομάδων. Οι αγωνιστικοί διευθυντές των 10 ομάδων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κάθε ιστορίας, καθώς μας παρουσιάζουν την άποψη τους με μια άλλη οπτική, πίσω από το παρασκήνιο.

Οι κόντρες πάντα υπάρχουν, δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι ενστάσεις και οι προσπάθειες των ομάδων να «χτυπήσουν» η μία την άλλη θα υπάρξουν, όμως πάντοτε σε ένα πλαίσιο που ορίζουν οι κανονισμοί.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο εστιάζει η σειρά είναι αυτό της ψυχολογίας των πιλότων, οι οποίοι μην ξεχνάμε είναι άνθρωποι. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος για παράδειγμα από τη μη ανανέωση του συμβολαίου του ή από τους «ψιθύρους» που ακούγονται για το όνομα του και για το ενδεχόμενο αποχώρησης του από τη εκάστοτε ομάδα.

Σημαντικό στοιχείο των επεισοδίων είναι και η σχέση που (δεν) αναπτύσσουν οι ομόσταυλοι παίχτες (δύο σε κάθε ομάδα). Πολλές φορές η ανάγκη για το αποτέλεσμα θα τους «φέρει στα μαχαίρια» ενώ μερικές φορές η προτίμηση της ομάδας προς το πρόσωπο ενός εκ των δύο θα προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις για όλους. Πάντα βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Φυσικά, μην ξεχνάμε το κομμάτι του κινδύνου που διατρέχουν οι πιλότοι τρέχοντας με απίστευτες ταχύτητες. Γενικότερα, σε αυτά τα 10 επεισόδια η οθόνη σας θα γεμίσει από ταχύτητα, αδρεναλίνη, μπόλικο παρασκήνιο και απόψεις όλων των άμεσα εμπλεκόμενων.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Άλλη μία απίστευτη σεζόν για την παραγωγή του Netflix! Μπορεί να μην είσαι fan του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όμως μέσα από τη πολύ ωραία αποτύπωση των γεγονότων πίσω από το μεγάλο πρωτάθλημα της Formula 1, γίνεσαι εύκολα. Όπως είπα, η σειρά δεν είναι μόνο μονοθέσια και ταχύτητα, αλλά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας της ψυχολογίας, της επικοινωνίας, της προετοιμασίας πριν τους αγώνες κλπ.

Αυτό είναι που κάνει την παραγωγή αυτή ξεχωριστή και μοναδική. Τα σημαντικά γεγονότα όλων των πιλότων και των ομάδων καλύπτονται πλήρως στα 10 επεισόδια και η παρουσίαση τους δεν κουράζει σε κανένα σημείο, ίσα-ίσα “δένει” άψογα με τις συνεντεύξεις και τα πλάνα από τους αγώνες.

Εν κατακλείδι, η 3η σεζόν του Formula 1: Drive to Survive/Formula 1: Οδηγός… Επιβίωσης είναι αυτό που θέλει κανείς από μια σειρά-ντοκιμαντέρ. Δεν κουράζει ποτέ, είναι καλοστημένη και σωστά παρουσιασμένη και σου δημιουργεί μια συμπάθια για αυτό που σου μεταφέρει, τη Formula 1!