Το «Third Day» είναι μία mini σειρά έξι επεισοδίων (μονόωρα σε διάρκεια) από το HBO, που έκανε πρεμιέρα τον φετινό Σεπτέμβριο. Τα έξι επεισόδια χωρίζονται σε δύο κεφάλαια, που ονομάζονται «Summer» και «Winter».

Το HBO για να ενώσει τα δύο αυτά κεφάλαια, δημιούργησε ένα σχεδόν 12ωρο (!) επεισόδιο (χωρίς διαλόγους, με τον ήχο και την εικόνα να «μιλάνε»), το οποίο ονομάζεται «Autumn».

Το δίδυμο των σεναριογράφων αποτελείται από τον πρωτοεμφανιζόμενο Felix Barrett και τον Dennis Kelly, τον δημιουργό του Utopia. Τη σκηνοθεσία των επεισοδίων μοιράστηκαν η Philippa Lowthorpe (The Crown) και ο Marc Munden (National Treasure).

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Jude Law (The Young Pope) και Naomie Harris (Skyfall), ενώ σε πιο συμπληρωματικούς τους Paddy Considine (Hot Fuzz) και Emily Watson (Punch-Drunk Love).

Τα πρώτα τρία επεισόδια εστιάζουν στον Sam (Law), έναν άνδρα που βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς θρηνεί την απώλεια του γιου του και μαθαίνει πως ένα σημαντικό ποσό που είχε για την επέκταση της επιχείρησης του, κλάπηκε!

Η μοίρα και οι συγκυρίες, τον οδηγούν σε ένα παράκτιο νησί, το οποίο ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός δρόμου, ο οποίος είναι διαθέσιμος για μόνο ελάχιστες ώρες την ημέρα λόγω της θάλασσας. Από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του εκεί, τα πάντα θα αλλάξουν στη ζωή του και οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν θα είναι σοκαριστικές.

Στο νησί θα συναντήσει τον κύριο και την κυρία Martin (Considine, Watson), οι οποίοι περισσότερο θα τον μπερδέψουν αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στο νησί αυτό, παρά θα τον βοηθήσουν. Από την άλλη, η Helen (Harris) και οι δύο της κόρες, αποφασίζουν να επισκεφτούν το νησί για διακοπές, αλλά μόνο αυτό δεν κάνουν.

Οι διακοπές όμως δεν είναι απλά παρά μια πρόφαση της ίδιας της Helen, που θέλει εναγωνίως να βρει κάτι συγκεκριμένο στο νησί αυτό. Όταν οι δύο ιστορίες συνδεθούν, τότε η κρίση που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστια και ουσιαστικά μη διαχειρίσιμη για τους χαρακτήρες.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Η μίνι σειρά του HBΟ με μάγεψε με την απίστευτη κινηματογράφηση της, την ατμόσφαιρα που δημιούργησε αριστοτεχνικά και με την όμορφη σκηνοθεσία της. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο εξωτερικό, πρόκειται για ένα «mesmerizing» δημιούργημα. Τα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, που διαθέτει η σειρά, σε αρκετούς θα θυμίσουν ταινίες όπως το The Wicker Man ή το Midsommar.

Στις ερμηνείες ξεχώρισα φυσικά αυτή του Law, που ποτέ (μα ποτέ) δεν απογοητεύει, και του διδύμου Watson-Considine, που ενσαρκώνουν δύο χαρακτήρες οι οποίοι «μασκαρεύουν» με μοναδικό τρόπο τις πραγματικές τους προθέσεις.

Σεναριακά η σειρά ξεκίνησε υπέροχα, με το μυστήριο να διατηρείται σε κάθε επεισόδιο και τη μία ανατροπή να διαδέχεται την άλλη. Όμως το δεύτερο μισό στα δικά μου μάτια δεν ήταν ισάξιο, θέλετε γιατί ίσως χάνει αυτή τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα ή γιατί γίνονται ορισμένα πράγματα δεν δικαιολογούνται τόσο.

Εν κατακλείδι, το The Third Day, είναι μία τίμια επιλογή, που ξεχωρίζει για την απίστευτη κινηματογράφηση της και τα στοιχεία θρίλερ της, που όμως δεν εκμεταλλεύτηκε στο 100% την καλή βάση σεναρίου που υπήρχε.