Το πιο «οικονομικό», το πιο φτωχό τελικά, πακέτο τηλεοπτικής κάλυψης βουλευτικών εκλογών όλων των εποχών ετοιμάζονται φέτος να προσφέρουν στον τηλεθεατή ιδιωτικά και δημόσια κανάλια, ενώ οι διευθυντές ενημέρωσης σπάνε το κεφάλι τους προκειμένου να μην ξεπεράσουν το προεκλογικό και εκλογικό μπάτζετ, που στην τσουχτερή εκδοχή του θα αγγίξει τα 150.000 ευρώ.

Στόχος τόσο των ιδιωτικών καναλιών που θα μπουν στην περιπέτεια της προεκλογικής και εκλογικής κάλυψης όσο και της ΕΡΤ είναι να μεταδώσουν λιτό και απέριττο πρόγραμμα, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα ίδια μέσα που διαθέτει κάθε σταθμός.

Ηδη στα επιτελεία των ενημερωτικών τομέων των καναλιών αποφασίστηκε «κούρεμα», που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 60% σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις, που απορροφούσαν από τα ταμεία κονδύλια ύψους 500.000 ευρώ. Η κάλυψη της προεκλογικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί στο πνεύμα του νόμου, των αποφάσεων της Διακομματικής Επιτροπής και της οδηγίας που θα ακολουθήσει το επόμενο 10ήμερο από το ΕΣΡ.

Ολα τα ιδιωτικά κανάλια θα ρίξουν στη μάχη τα ήδη υπάρχοντα τοκ σόου, καθώς και έκτακτες εκπομπές στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψηφίων.

Την ημέρα των εκλογών θα εκλείψουν τα κοστοβόρα γραφικά, οι πολυάριθμες ζωντανές συνδέσεις, τα δεκάδες παράθυρα και τα λουξ σκηνικά. Θύμα του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού, τα πολλά κυκλώματα με την ελληνική περιφέρεια, τα links από τα εκλογικά κέντρα και τα εκλογικά τμήματα στα οποία ψηφίζουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει το Έθνος, μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα πραγματοποιηθεί το exit poll, το οποίο κοστίζει περί τα 200.000 ευρώ για όλα μαζί τα κανάλια και γύρω στα 150.000 ευρώ αν κάθε κανάλι παρήγγειλε το δικό του από την εταιρεία δημοσκοπήσεων με την οποία συνεργάζεται.

Μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των δημοσκοπήσεων που θα παραγγείλει κάθε σταθμός, καθώς το κόστος μιας απλής δημοσκόπησης ξεπερνά τα 3.000 ευρώ.