«Ζουν ανάμεσά μας» και μοιράζονται τις αγωνίες και τα προβλήματά μας. Είναι οι «Δικοί μας Ξένοι», που βρέθηκαν να ζουν στην Ελλάδα μόνιμα, άλλοτε από συνειδητή επιλογή και άλλοτε από συγκυρία.

Τι σκέφτονται για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας; Πόσο διαφορετική είναι από αυτή στις πατρίδες τους; Πως κρίνουν τις δικές μας αντιδράσεις; Ανησυχούν, φοβούνται, θυμώνουν; Μήπως κάποιοι από αυτούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν και πάλι τη χώρα μας και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους;

Οι «27 της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό συνομιλούν με πολίτες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπαθώντας να αναζητήσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Τι σκέφτεται ο Γάλλος, ο Ιταλός, ο Γερμανός, ο Ιρλανδός, ο Πορτογάλος, ο Αυστριακός, ο Σουηδός, η Βρετανίδα, η Ουγγαρέζα και η Πολωνέζα, που στο μεταξύ έχουν κάνει σπίτι τους την Ελλάδα, μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά τους και κάποιοι από αυτούς την θεωρούν μάλιστα κάτι παραπάνω από μια «δεύτερη πατρίδα».

Η δική τους πιο ψύχραιμη, πιο «ουδέτερη» ματιά βοηθά να συνειδητοποιήσουμε, όχι μόνο πως μας βλέπουν σήμερα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αλλά και να σταθούμε και πάλι στη δική μας συμπεριφορά και να αναρωτηθούμε τι πήγε τελικά λάθος για να μας φέρει στο χείλος του γκρεμού και πως θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Στη ΝΕΤ, τo Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 στις 14:00

blog:

http://27europe.blogspot.com