Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους τρεις Έλληνες φωτογράφους που τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ, ανέφερε μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για μένα το πιο σπουδαίο είναι ότι γινόμαστε οι φωνές των ανθρώπων που μας χρειάζονται».

Μαζί με τους συναδέλφους του, Άλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη, που ανήκουν στην ομάδα «Thompson Reuters», αποτύπωσαν την προσφυγική κρίση μέσα από τον φακό τους και απέσπασαν το βραβείο της κατηγορίας «Breaking News», το οποίο το πρακτορείο Reuters μοιράστηκε με την εφημερίδα «New York Times».

«Νομίζω είναι το πρώτο Πούλιτζερ που έρχεται στην Ελλάδα» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιάννης Μπεχράκης. «Χαίρομαι διπλά γιατί είναι μία επαγγελματική αναγνώριση υψηλού επιπέδου και για μένα και για την ομάδα μου». Αναφερόμενος στους άλλους δύο Έλληνες τιμώμενους σχολίασε: «Τα παιδιά είναι καταπληκτικά, έχουν πολύ ταλέντο, πολύ πάθος και πιστεύουν πολύ σε αυτό που κάνουν».

Όπως τόνισε, «το σημαντικό είναι αυτό που κάναμε φέτος μαζί με αυτά τα παιδιά. Με πολλές προσωπικές θυσίες καταφέραμε αυτό που θέλαμε, που ήταν να γίνουμε η φωνή αυτών των ανθρώπων που ερχόντουσαν σε μία κουκίδα γης στο Αιγαίο βλέποντάς την σαν την τελευταία τους ελπίδα. Οι άνθρωποι στα νησιά τους καλωσόρισαν, τους έδειξαν αγάπη και εμείς οι δημοσιογράφοι που ήμασταν εκεί για πάρα πολύ καιρό γίναμε τελικά σωσίβια για αυτούς. Ακούστηκε η φωνή τους μέσα από τις φωτογραφίες και τα κείμενά μας. Με αυτό τον τρόπο δείξαμε τι γίνεται στο κόσμο».

Τα στιγμιότυπα της προσφυγικής κρίσης που αποτύπωσαν με το φακό τους οι φωτογράφοι αποτέλεσαν αφορμή ώστε πολύς κόσμος να έρθει από διάφορα μέρη του κόσμου για να βοηθήσει, εξηγεί ο κ. Μπεχράκης. «Πολλές φορές ήρθαν άνθρωποι και μου είπαν: είδα μία φωτογραφία σου και σκέφτηκα ότι πρέπει να έρθω να βοηθήσω».

Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ, Γιάννης Μπεχράκης, συμπράττει με τον πιανίστα, Νίκο Λαάρη σε ένα μουσικό- φωτογραφικό ταξίδι τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την υποστήριξη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Ο Νίκος Λαάρης θα ερμηνεύσει το έργο του Χάιντν «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό», ενώ θα προβάλλονται φωτογραφίες από αποστολές του Γιάννη Μπεχράκη σε διάφορα σημεία του κόσμου. Παράλληλα ο ίδιος ο φωτορεπόρτερ θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες, αλλά και μαρτυρίες προσφύγων, όπως τις έχουν καταγράψει οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Μιλώντας για την πρωτοβουλία στήριξης των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι «Με τα χρήματα αυτά οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να σώσουν ζωές. Ξέρω αυτούς τους ανθρώπους, έχω δουλέψει μαζί τους, ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει κάνοντας τη δουλειά τους».

Φωτογραφία: Οι φωτογράφοι Άλκης Κωνσταντινίδης και Γιάννης Μπεχράκης