Ένα εθνικό όραμα είναι αυτό που χρειάζεται η ανώτατη εκπαίδευση της Βουλγαρίας, τόνισαν σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα της 11ης Παγκόσμιας Συνάντησης των Βουλγαρικών ΜΜΕ που διεξάγεται στην Αθήνα, εκπρόσωποι των τεσσάρων βουλγαρικών πανεπιστημίων της χώρας. Ο καθηγητής Ντιμίτερ Γκρέκοφ δήλωσε ότι στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο της πόλης Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) μέχρι σήμερα έχουν εξειδικευθεί 49.000 φοιτητές, οι 1.500 από αυτούς, Έλληνες που τώρα εργάζονται σε θέσεις κλειδιά της εθνικής αγροτικής πολιτικής της Ελλάδας, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο κ. Γκρέκοφ σημείωσε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντική η διασύνδεση εκπαίδευσης – επιστήμης και επαγγελματικής αποκατάστασης για να μην δημιουργηθούν στρατιές διευθυντικών στελεχών χωρίς ουσιαστική προσφορά στους αντίστοιχους τομείς.

Από μία διαφορετική ματιά, της επιστροφής συναλλάγματος προς την Βουλγαρία ήταν η ομιλία του καθηγητή Λούντμιλ Γκεοργκίεφ ο οποίος δήλωσε ότι οι Βούλγαροι φοιτητές θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται στο εξωτερικό, ωστόσο να φέρνουν τα χρήματά τους στην εσωτερική αγορά, αλλάζοντας τη φιλοσοφία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τέλος, έγινε αναφορά από αρκετούς καθηγητές, στον μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών που φοιτούν στα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας με αποτέλεσμα την άμεση στελέχωση τμημάτων εκμάθησης ξένων γλωσσών με κύριες τις βαλκανικές γλώσσες.

Οι εργασίες της 11ης Παγκόσμιας Συνάντησης των Βουλγαρικών ΜΜΕ, ολοκληρώνονται αύριο.