Είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει εμφανιστεί στον Πόλεμο των Άστρων, στις ταινίες τρόμου της Hammer (Η Κατάρα του Φράνκεσταϊν, Δράκουλα, Η Μούμια), στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και στο franchise του Τζέιμς Μποντ. Και απ’ ό,τι αποδεικνύεται και παρακάτω, ο Κρίστοφερ Λι, που γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια στις 27 Μαΐου 1922, είχε μια πολύ εντυπωσιακή ζωή. Μάθετε παρακάτω κάποια από τα πιο  διασκεδαστικά αλλά και αποτρόπαια γεγονότα στην ζωή ενός από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς τρόμου όλων των εποχών.

Κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της φωνής του γηραιότερου ηθοποιού σε βιντεοπαιχνίδια

Κρίστοφερ Λι

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ο Λι είναι ο γηραιότερος ηθοποιός όλων των εποχών που έχει χαρίσει τη φωνή του σε βιντεοπαιχνίδια, αφού επανέλαβε τον ρόλο του Σάρουμαν στο LEGO The Hobbit το 2014, όταν ήταν 91 ετών και 316 ημερών. Το ρεκόρ που έσπασε ήταν το δικό του, το οποίο σημειώθηκε όταν εμφανίστηκε (ή η φωνή του) στο Kingdom Hearts 358/2 Days σε ηλικία 87 ετών και 125 ημερών.

Αρχικά ήθελε να παίξει τον Γκάνταλφ και όχι τον Σάρουμαν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο Λι πάντα ονειρευόταν να παίξει σε μια κινηματογραφική εκδοχή της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, οραματιζόμενος τον εαυτό του ως τον τέλειο Γκάνταλφ. Αλλά όταν ήρθε η τριλογία του Πίτερ Τζάκσον τη δεκαετία του 2000, ο ηθοποιός έμαθε ότι ήταν πολύ μεγάλος για τον ρόλο, αν και ο Τζάκσον ήξερε ότι ήταν ο κατάλληλος για τον ρόλο του κακού Σάρουμαν.

Ο Μοχάμεντ Άλι του αφιέρωσε έναν αγώνα

Το 1975 ο Λι προωθούσε μια ταινία στο Κλίβελαντ, ενώ ο Μοχάμεντ Άλι βρισκόταν, επίσης, στην πόλη διαφημίζοντας τον επερχόμενο αγώνα Thrilla in Manila εναντίον του Τζο Φρέιζερ. Ο Άλι, ο οποίος ήταν μεγάλος θαυμαστής του Λι, κανόνισε μια συνάντηση με τον ηθοποιό και συνομίλησαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Άλι για αρκετή ώρα. Μετά από έναν μεταγενέστερο νικηφόρο αγώνα του Άλι, ο πυγμάχος είπε σε έναν δημοσιογράφο: «Θέλω απλώς να πω ότι κέρδισα αυτόν τον αγώνα για τον Κρίστοφερ Λι, ο οποίος είναι εκεί έξω και με παρακολουθεί τώρα». Και πράγματι ο Λι παρακολουθούσε -από την έπαυλη του Playboy, σύμφωνα με το mentalfloss.com.

Κάποτε έπαιξε τυχαία σε ένα πορνό

Κρίστοφερ Λι

Η μακρά καριέρα του Κρίστοφερ Λι ήταν γεμάτη από λιγότερο γνωστές παραδοξότητες – και στην κορυφή αυτής της στοίβας βρίσκεται το Eugenie, ένα πορνό soft-core στις αρχές της δεκαετίας του ’70, για το οποίο ο ηθοποιός έχει κάνει κάποιες αναφορές επί της οθόνης. Σύμφωνα, όμως, με το mentalfloss.com το πρόβλημα ήταν ότι ο Λι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για ταινία πορνό εκείνη την εποχή. «Μου είπαν ότι επρόκειτο για τον Μαρκήσιο ντε Σαντ», θυμήθηκε αργότερα. «Πέταξα στην Ισπανία για μια μέρα δουλειάς παίζοντας τον ρόλο του αφηγητή. Έπρεπε να φορέσω ένα βυσσινί σακάκι. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι πίσω μου. Όλοι φορούσαν τα ρούχα τους. Δεν φάνηκε να υπάρχει κάτι περίεργο ή παράξενο».

Ο Λι είχε ξεχάσει την ταινία, μέχρι που ένας φίλος έτυχε να τη δει και τον ενημέρωσε για την… πλοκή της. «Σύρθηκα εκεί βαριά μεταμφιεσμένος με σκούρα γυαλιά και κασκόλ, και βρήκα τον κινηματογράφο και εκεί ήταν το όνομά μου. Ήμουν έξαλλος», δήλωσε ο Λι. «Υπήρξε ένας τεράστιος καβγάς. Όταν έφυγα από την Ισπανία εκείνη την ημέρα, όλοι πίσω μου είχαν βγάλει τα ρούχα τους».

Ήταν ξάδελφος με τον δημιουργό του Τζέιμς Μποντ

Ο Λι ήταν ξάδερφος με τον δημιουργό του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, ο οποίος ήθελε ο Λι να υποδυθεί τον Dr. No, στην ομώνυμη ταινία του 1962. «Μέχρι να θυμηθεί να το πει στους παραγωγούς, είχαν ήδη επιλέξει κάποιον άλλο [τον Joseph Wiseman]», θυμάται ο Λι. Αργότερα θα υποδυόταν τον κακοποιό Σκαραμαγκά στην ταινία Μποντ «Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι», η οποία βρισκόταν σε παραγωγή μετά τον θάνατο του Φλέμινγκ.