«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η αρμόδια βρετανική αρχή για τις διαφημίσεις ASA (Advertising Standards Authority) σε διαφήμιση του οίκου Yves Saint Laurent στην οποία πρωταγωνιστούσε ένα «ανθυγιεινά αδύνατο» μοντέλο. Η διαφήμιση απαγορεύτηκε.

Η διαφήμιση που φιλοξενείται στις σελίδες της βρετανικής έκδοσης του περιοδικού ELLE περιλαμβάνει τη φωτογραφία ενός μοντέλου του οποίου φαίνονται πλευρά, όπως ανέφερε η Αρχή, ενώ υπήρξε και καταγγελία από αναγνώστη που χαρακτήριζε ανεύθυνη την παρουσίαση του μοντέλου που φαινόταν «ανθυγιεινά αδύνατο».

Σύμφωνα με το BBC, Yves Saint Laurent (YSL) και Elle UK δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο.

Η απόφαση της ASA ανέφερε πως η πόζα του μοντέλου και ο φωτισμός έστρεφαν την προσοχή στο στήθος της κοπέλας, όπου είναι εμφανή τα πλευρά της, και στα πόδια της, όπου οι μηροί και τα γόνατά της έχουν το ίδιο πλάτος.

«Συνεπώς σκεφτήκαμε πως το μοντέλο φαίνεται ανθυγιεινά αδύνατο στη φωτογραφία αυτή και συμπεράναμε πως η διαφήμιση είναι ανεύθυνη», τονίζει η ASA ζητώντας η διαφήμιση να μην παρουσιαστεί ξανά με αυτή τη μορφή και προσθέτοντας πως ζήτησε στους διαφημιστές να διασφαλίζουν πως οι εικόνες στις διαφημίσεις τους ετοιμάζονται με υπευθυνότητα.