Οι γάτες ήταν αντικείμενο λατρείας στην αρχαία Αίγυπτο, όπου υπήρχε θεά-γάτα και γινόταν μουμιοποίηση στα τετράποδα μετά θάνατον.

Φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στις μέρες μας, μιας και τα δημοφιλή αιλουροειδή έχουν κατακτήσει και κυριαρχήσει στο διαδίκτυο.

Δείτε λοιπόν ποιοι καλλιτέχνες «κατακτήθηκαν» από τις γάτες τους…

Σαλβαντόρ Νταλί

Ο μεγάλος ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί φωτογραφίζεται με τον κατοικίδιο οσελότο του, τον Μπαμπού. Ο διάσημος υπερρεαλιστής ταξίδευε παντού με το αγαπημένο του αιλουροειδές, κουβαλώντας το ακόμα και στο υπερπολυτελές υπερωκεάνιο SS France, αγνοώντας τα παράπονα των ιθυνόντων!

Ανρί Ματίς

Ο μοντερνιστής και ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Ανρί Ματίς λάτρευε τις γάτες του, Μινούς και Κουσί. Παρά τη μεγάλη του αγάπη για τα κατοικίδιά του, οι πίνακές του αφορούσαν κυρίως σε νεκρές φύσεις και πορτρέτα.

Πάμπλο Πικάσο

Ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο σε μια νεότερη φωτογραφία είναι μαζί με το γατάκι του τον Μινού. Ο ίδιος τίμησε πολλές φορές τις γάτες στους πίνακές του.

Άι Γουεϊγουέι

Ο κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουεϊγουέι με δύο από τις …40 γάτες του! Ο διάσημος πολυτάλαντος γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, φωτογράφος, σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής, δε χάνει ευκαιρία σε κάθε του συνέντευξη να μνημονεύει και τα 40 αφεντικά του!

Γκούσταβ Κλιμτ

Ο Γκούσταβ Κλιμτ, ο αυστριακός ζωγράφος που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό (Art Nouveau), μαζί με το γατάκι του, Katze. Σημειωτέον ότι Katze στα γερμανικά σημαίνει απλά…γάτα.

Πάουλ Κλέε

Ο γερμανοελβετός κυβιστής – σουρεαλιστής ζωγράφος Πάουλ Κλέε μαζί με τη γάτα του, την Μπίμπο.

Ρομάρε Μπέρντεν

Ο αμερικανός ζωγράφος και συγγραφέας Ρομάρε Μπέρντεν μαζί με τον Γκίπο.

Πιέρ Μπονάρ

Ο Πιέρ Μπονάρ σε στιγμές χαλάρωσης με ένα κάπως …νευρικό τετράποδο που μάλλον ανυπομονεί να αποχωριστεί τον γάλλο ζωγράφο!

Μάργκαρετ Μπερκ-Γουάιτ

Η φωτογράφος Μάργκαρετ Μπερκ-Γουάιτ, η πρώτη φωτογράφος-πολεμική ανταποκρίτρια και η πρώτη που μπόρεσε να τραβήξει φωτογραφίες της Σοβιετικής Ρωσίας, εδώ με το αξιολάτρευτο γατάκι της το 1944.

Αγκνές Βαρντά

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις και καθηγήτρια Αγκνές Βαρντά δήλωνε συχνά πως «τα μόνα πράγματα που χρειάζεσαι στη ζωή είναι ένας υπολογιστής, μια κάμερα και μια γάτα».

Έντουαρντ Γκόρι

Ο συγγραφέας και ζωγράφος Έντουαρντ Γκόρι λάτρευε τις γάτες και τα κατοικίδια εν γένει – τόσο πολύ που άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε εταιρείες προστασίας ζώων.

Σαούλ Στάινμπεργκ

Ο αμερικανός σχεδιαστής καρτούν και εικονογράφος Σαούλ Στάινμπεργκ χαλαρώνοντας με τη γάτα του.

Λούις Γουέιν

Ο αγγλος ζωγράφος και συγγραφέας Λούις Γουέιν, εδώ με τον γάτο του Πήτερ, ζωγράφιζε διαρκώς γάτες και έγραφε βιβλία γι’ αυτές.

Ζαν Κοκτώ

Ο Γάλλος σκηνογράφος, ποιητής, δημιουργός ταινιών και συγγραφέας Ζαν Κοκτώ με την Καρούν.

Ζακ Βιγιόν, Μαρσέλ Ντυσάν και Ρεϊμόν Βιγιόν

Οι γάλλοι καλλιτέχνες (και αδέρφια) Ζακ Βιγιόν, Μαρσέλ Ντυσάν και Ρεϊμόν Βιγιόν με τις γάτες τους. Τα τρία αδέρφια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα κινήματα του ντανταϊσμού και του κυβισμού.

Άντι Γουόρχολ

Ο αμερικανός ποπ-αρτ καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ, στο στούντιό του το 1964 με μερικές από τις γάτες του. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο καλλιτέχνης είχε 25 γάτες που τις έλεγε όλες Σαμ.

Έντουαρντ Γουένστον

Ο φωτογράφος Έντουαρντ Γουένστον είχε βαφτίσει το σπίτι του «ο λόφος της αγριόγατας» λόγω των πολλών γατών που μαζεύονταν εκεί!

Βασίλι Καντίνσκι

Ο ρώσος ζωγράφος αφηρημένης τέχνης Βασίλι Καντίνσκι με το γατάκι του, Βάσκε.

Μάγια Λιν

Η γλύπτης και αρχιτέκτονας Μάγια Λιν απολαμβάνει τη συντροφιά της γάτας της στο στούντιό της στη Νέα Υόρκη.

Μπαλθούς

Ο πολωνικής καταγωγής σημαντικός ζωγράφος Μπαλθούς μαζί με τη γάτα του.

Τζόρτζια Ο’Κηφ

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόρτζια Ο’Κηφ με τη σιαμέζα γάτα της.

Φρίντα Κάλο



Η μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο αγκαλιάζει ένα μικρό μαϊμουδάκι, πράγμα που κάνει τον γάτο της να νιώσει παραμελημένος και να της γυρίσει την πλάτη!