Ένα οδοιπορικό ζωής από τα Γιάννενα μέχρι την Αθήνα και το Χόλυγουντ και όχι αυτοβιογραφία περιγράφει το βιβλίο της με τίτλο «Αθήνα-Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα» η Βάνα Μπάρμπα.

Στις σελίδες του η ηθοποιός παραδέχεται ότι πέτυχε πολλά χάρη στην εικόνα της και ότι έφτασε σε σημείο να θεωρεί ότι η ομορφιά της ήταν όλη της η ύπαρξη.

«Έτυχε να κάνω μια ζωή που μοιάζει λίγο με της Σταχτοπούτας. Μου έδωσαν πάρα πολλές φορές το γοβάκι, μου χαρίστηκαν πράγματα κι άλλα τα κέρδισα με το σπαθί μου. Θέλω να πω την αλήθεια ότι πίσω από όλη αυτή την αστερόσκονη υπάρχει πολλή προδοσία.

Η εικόνα μου ήταν ο λόγος που υπήρξα και υπάρχω, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα, δεν γέμισε ποτέ η καρδιά μου. Δεν ήθελα να είμαι το sex symbol, αλλά μια γυναίκα ποθητή. Μεγαλώνοντας ήθελα να το σπάσω αυτό το κέλυφος για να βγει από μέσα κάτι άλλο», εξομολογείται η Βάνα Μπάρμπα στην Real news και προσθέτει ότι πλέον έχει αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους άνδρες.

«Τώρα μπορώ να σεβαστώ κάποιον, να μην κοιτάξω μόνο τη λάμψη και το χρήμα αλλά να δω την ψυχή του, να τον ερωτευτώ. Ημουν ανίκανη να το δω αυτό πριν. Ήμουν ένα πολύ κακομαθημένο και όμορφο κορίτσι που ήθελε να παίρνει ό,τι γυάλιζε. Χωρίς βέβαια να ξέρει ότι αυτό που γυαλίζει δεν είναι πάντα χρυσός».

Η εκρηκτική ηθοποιός δηλώνει τέλος ότι το είχε σκάσει από το σπίτι στα Γιάννενα για να μην παντρευτεί έναν χοντρό πλούσιο «Μάζεψα δυο ρούχα και από τη βιασύνη μου φορούσα ένα παπούτσι καφέ και ένα μαύρο. Ανέβηκα στο λεωφορείο και απλώς έφυγα και πήγα στην Αθήνα για να πάρω μέρος στις οντισιόν για τα καλλιστεία. Ήξερα ότι το μόνο όπλο ήταν η ομορφιά μου και όχι τα πτυχία και ήθελα να επιβιώσω».