Μία δήλωση της Κέιτ Μπλάνσετ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η 55χρονη ηθοποιός μίλησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Φεστιβάλ Καννών, όπου συζήτησε τη σημασία του να δίνεται χώρος στους σκηνοθέτες προσφύγων να λένε τις ιστορίες τους.

H Kέιτ Μπλάνσετ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι λευκή, είμαι προνομιούχα, είμαι μεσαία τάξη και νομίζω ότι κάποιος μπορεί να με κατηγορήσει ότι έχω λίγο το σύμπλεγμα του λευκού σωτήρα».

Τα σχόλια στο Χ διαδέχτηκαν το ένα το άλλο, με το κοινό να αντιδρά, λέγοντάς της ότι έχει περιουσία 95 εκατ. δολαρίων και πως με τίποτα δεν ανήκει στη μεσαία τάξη.

Ωστόσο, ορισμένοι επεσήμαναν ότι η Κέιτ Μπλάνσετ δεν είχε άδικο καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο η «ανώτερη τάξη» χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε άτομα της υψηλότερης κοινωνικής τάξης, στην αριστοκρατία ή σε κάποιον με επίσημο τίτλο όπως ο δούκας, ο μαρκήσιος, ο κόμης, ο υποκόμης ή ο βαρόνος.

H δήλωση της Κέιτ Μπλάνσετ περί «μεσαίας τάξης» έγινε μετά την εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί, όπου επέλεξε ένα μακρύ φόρεμα του σχεδιαστή Jean Paul Gaultier που είχε τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης.