Μια νέα τάση στο TikTok, γνωστή ως carrotmaxxing, έχει αρχίσει να «ριζώνει» μεταξύ των χρηστών που αναζητούν έναν ελαφρύ «μαύρισμα», χωρίς όμως να εκτεθούν στον ήλιο, αλλά μέσω της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας καρότων. Συχνά όμως αντί για το επιθυμητό «μπρονζέ» χρωματικό αποτέλεσμα, καταλήγουν… πορτοκαλί ή ακόμα χειρότερα, στα επείγοντα.

Πρόκειται για μια νέα «καροτομανία», η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η τάση, η οποία βασίζεται στη μεγάλη περιεκτικότητα των καρότων σε β-καροτίνη, υποτίθεται ότι χαρίζει στο δέρμα έναν πιο θερμό τόνο, προσφέροντας έτσι ένα φυσικό μαύρισμα.

Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε καροτεναιμία — μια σχετικά ακίνδυνη πάθηση που όμως κυριολεκτικά κάνει το δέρμα να γίνεται κιτρινο-πορτοκαλί λόγω «υψηλών επιπέδων β-καροτίνης στο αίμα», σύμφωνα με το Very Well Health.

Υπάρχει όμως και κάτι σοβαρότερο από το πορτοκαλί δέρμα. Ορισμένοι έχουν καταλήξει στα επείγοντα εξαιτίας της υπερβολικής πρόσληψης νατρίου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη New York Post, ιδιαίτερα κονσερβοποιημένα καρότα – ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι ακολουθούν αυτή την τάση βάσει των αναρτήσεών τους – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι επίσης συχνό η κατανάλωση καρότων να συνοδεύεται από μπόλικο αλάτι, ακόμη κι αν καταναλώνονται φρέσκα.

Γιατροί της Σχολής του Χάρβαρντ προειδοποιούν επίσης πως «είναι πολύ πιθανό κάποιοι ασθενείς να είναι πιο ευαίσθητοι στο αλάτι από άλλους». «Γι’ αυτό ίσως είναι σημαντικό να μην εφαρμόζουμε μια γενική προσέγγιση για όλους».

Η New York Post, ενδεικτικά, παρουσιάζει την περίπτωση μιας χρήστριας των social media, @SydneyPacce, η οποία κατανάλωνε έξι κονσέρβες κομμένων καρότων την ημέρα, φτάνοντας σε πάνω από 5.250 mg νατρίου ημερησίως. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ανώτατου ορίου που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (2.300 mg) και πολύ πάνω από το ιδανικό όριο των 1.500 mg.

«Ήδη είχα καρδιακά προβλήματα, οπότε όλο το νάτριο από τα καρότα με αποτελείωσε, και έπαθα ήπια οργανική ανεπάρκεια», έγραψε σε ανάρτησή της στις 19 Μαΐου, αφού πρώτα είχε αναφέρει πως σκοπεύει να καταναλώσει καρότα στο πλαίσιο της τάσης carrotmaxxing. «Ευτυχώς τώρα είμαι πολύ καλύτερα όμως», έγραψε.

Ναι στα καρότα, αλλά χρειάζεται μέτρο

Τα ίδια τα καρότα είναι μια τροφή με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την όραση, αποτελώντας ένα εξαιρετικό σνακ όταν καταναλώνονται με μέτρο.

«Αν και είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην υγεία των ματιών και την όραση, τα καρότα δεν περιέχουν βιταμίνη Α στην ενεργή της μορφή», εξηγεί η Rosy Rojas, διαιτολόγος στο Διατροφικό Κέντρο Frances Stern του πανεπιστημίου Tufts.

«Αντίθετα, περιέχουν καροτενοειδή, κυρίως β-καροτίνη, που μπορεί να μετατραπεί σε ενεργή βιταμίνη Α. Το σώμα μας ρυθμίζει αυτή τη μετατροπή, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας.»

Αλλά όταν καταναλώνονται κονσερβοποιημένα γεμάτα νάτριο, σε συνδυασμό με μια απελπισμένη ανάγκη για διαδικτυακή προσοχή, οι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά, σχολιάζει δηκτικά και ο Independent.

Η λάμψη μπορεί να είναι ο στόχος, όμως το carrotmaxxing αποδεικνύεται περισσότερο ως μια προειδοποιητική ιστορία παρά ως hack ομορφιάς. Γιατί ακόμα και μια υγιεινή και ωφέλιμη τροφή, όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο ή με τον σωστό τρόπο μπορεί να αποδειχτεί βλαβερή.