Η κινητικότητα θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ολοκληρωμένου προγράμματος άσκησης. Ωστόσο, αν και πολλοί την επικαλούνται, εξίσου πολλοί είναι αυτοί που την παραβλέπουν και δεν την εντάσσουν στη ρουτίνα της γυμναστικής τους.

Τι είναι όμως ακριβώς; Και ποιες είναι μερικές απλές ασκήσεις που πρέπει να κάνουμε όλοι για να βελτιώσουμε την κινητικότητά μας;

Η κινητικότητα είναι ουσιαστικά το πόσο καλά λειτουργούν οι αρθρώσεις όσον αφορά το εύρος κίνησης, αλλά και τη δύναμη. Και είναι εξίσου σημαντική με την ενδυνάμωση των μυών. Εάν οι αρθρώσεις δεν μπορούν να ελέγξουν το βάρος σας και δεν λειτουργούν σωστά, τότε το σώμα θα αρχίσει να έχει πρόβλημα όταν σηκώνετε βάρη ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της βάδισης, του τρεξίματος ή οποιασδήποτε άσκησης. Οι ασκήσεις κινητικότητας μπορούν επίσης να αποδειχθούν ευεργετικές για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αρθρίτιδα ή πόνο στις αρθρώσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνει κάποιος δουλεύει την κινητικότητά του πριν ξεκινήσει τη βασική του προπόνηση, για να προετοιμάσει το σώμα και τις αρθρώσεις ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος και ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού. Ακολουθούν πέντε κλασικές ασκήσεις κινητικότητας που επέλεξε το Healthline.

Κινητικότητα αστραγάλου

Κινητικότητα ισχίου

Κινητικότητα θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Κινητικότητα ώμων

Κινητικότητα αυχένα