Το ψωμί στη διατροφή σας δεν χρειάζεται να σας γεμίζει ενοχές. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν είδη ψωμιού που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την υγεία, αλλά την ενισχύουν.
Διαιτολόγοι και ειδικοί διατροφής, που μίλησαν στο Health, συμφωνούν: δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια. Το προζυμένιο ψωμί είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Επειδή παρασκευάζεται με φυσική ζύμωση από άγριες μαγιές και βακτήρια γαλακτικού οξέος, η διαδικασία αυτή διευκολύνει την πέψη, μειώνει τα επίπεδα γλουτένης και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων όπως ο σίδηρος. Η ζύμωση μειώνει επίσης τις ενώσεις που προκαλούν πεπτικά προβλήματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως οι φαιτάτες, οι τανίνες, οι αναστολείς τρυψίνης και οι FODMAPs.
Όμως, το προζυμένιο δεν είναι το μόνο υγιεινό ψωμί. Με τη σωστή επιλογή, το ψωμί μπορεί να γίνει πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, βιταμινών και καλών λιπαρών. Είτε πρόκειται για ψωμιά από φύτρα και δημητριακά ολικής άλεσης, είτε για επιλογές χωρίς γλουτένη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, παρακάτω θα βρείτε τις 7 κορυφαίες επιλογές ψωμιού που συνδυάζουν γεύση και θρεπτική αξία.
1. Ψωμί από φύτρα
Το ψωμί από φύτρα παρασκευάζεται από βλαστημένους – και μη – σπόρους και όσπρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα ψωμί που είναι πιο εύπεπτο. Η διαδικασία φύτρωσης μειώνει τις μη θρεπτικές ενώσεις, όπως το φυτικό οξύ, που εμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Επιπλέον, τα ψωμιά από φύτρα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Πρόκειται για μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να περιορίσουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
2. Πολύσπορο ψωμί
Το πολύσπορο ψωμί, όπως αυτό με σπόρους και δημητριακά, περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί. Τέτοιου τύπου ψωμιά μπορούν να προσφέρουν έως και 5 γρ. πρωτεΐνης και 4 γρ. φυτικών ινών ανά φέτα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες βοηθά στο αίσθημα κορεσμού και στη σταθερότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
3. Ψωμί βρόμης
Η βρόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα στη β-γλυκάνη. Η β-γλυκάνη μειώνει την απορρόφηση χοληστερόλης στο έντερο και αυξάνει την αποβολή της μέσω των κοπράνων, βοηθώντας έτσι στη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, η βρόμη μπορεί να βελτιώσει τα λιπίδια του αίματος, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και την πίεση, ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία.
4. Ψωμί ολικής άλεσης
Το ψωμί ολικής άλεσης παρασκευάζεται από αλεύρι που περιλαμβάνει ολόκληρο τον σπόρο του σιταριού (φλοιό, φύτρο και ενδόσπερμα). Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β συγκριτικά με το λευκό ψωμί. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να βρείτε ψωμιά με έως και 5 γρ. πρωτεΐνης και 2 γρ. φυτικών ινών. Το γεγονός ότι παρασκευάζεται και με βλαστημένο σιτάρι ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θρεπτική του αξία.
5. Ψωμί με κινόα
Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και χωρίς γλουτένη. Μια κούπα μαγειρεμένης κινόας παρέχει 8 γρ. πρωτεΐνης και υψηλή ποσότητα φυτικών ινών. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες ενισχύουν τον κορεσμό και βοηθούν στη σταθερή απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχάρου.
6. Ψωμί με λιναρόσπορο
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, χαλκό, μαγνήσιο και σελήνιο. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας ολόκληρων σπόρων παρέχουν 5,6 γρ. φυτικών ινών, ενισχύοντας την πεπτική υγεία και ευνοώντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.
7. Ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου
Για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς δημητριακά, το ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου είναι εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο. Είναι επίσης χαμηλό σε υδατάνθρακες και φυσικά χωρίς γλουτένη.