Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά πόσο είναι σωστή η νοοτροπία ιδιοκτητών και ενοικιαστών να επιβάλλουν μια πολιτική απομάκρυνσης παπουτσιών για τους επισκέπτες. Οι άνθρωποι αναζητούν επίσης το κατά πόσο υγιεινός είναι πραγματικά ο συγκεκριμένος κανόνας αφαίρεσης των υποδημάτων αλλά και εάν μπορεί να δημιουργήσει άβολα «κοινωνικά λάθη».

Η ερώτηση έχει τεθεί στο Facebook, το Instagram, το Twitter, το TikTok και το YouTube, με φωτογραφίες και βίντεο να δημιουργούν εκατομμύρια προβολές και χιλιάδες σχόλια από χρήστες που φαίνεται να τους απασχολεί έντονα το θέμα. Σε δημόσια φόρουμ, οι άνθρωποι που τάσσονται υπέρ του να βγάζουν παπούτσια πριν μπουν στο σπίτι λένε ότι είναι ανθυγιεινό να φορούν παπούτσια μέσα στην οικία τους ενώ τα έχουν φορέσει προηγουμένως σε εξωτερικούς χώρους.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που τάσσονται υπέρ του να φορούν παπούτσια όταν μπαίνουν στο σπίτι τους, πιστεύουν ότι είναι ανθυγιεινό και αντιαισθητικό να έχουν γυμνά ή χωρίς παπούτσια τα πόδια τους. Επαγγελματίες της καθαριότητας και οι ειδικοί στην εθιμοτυπία σχετικά με το θέμα και πρακτικές συμβουλές για τους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες.

Παπούτσια μέσα ή έξω; Οι οικοδεσπότες είναι ελεύθεροι να καθορίσουν τους κανόνες τους.
Ανεξάρτητα από το πού θα μπορούσε κανείς να αφήσει τα παπούτσια του, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι οικοδεσπότες μπορούν να θεσπίσουν και να επιβάλουν κανόνες απομάκρυνσης παπουτσιών για τους επισκέπτες με τον ίδιο τρόπο που κάνουν για τα μέλη της οικογένειας τους.

Η Mariah Grumet, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εθιμοτυπίας και ιδρύτρια του Old Soul Etiquette LLC, ενός σχολείου εθιμοτυπίας στη Νέα Υόρκη, είπε στο Fox News Digital ότι οι οικοδεσπότες μπορεί να έχουν πολιτιστικό ή θρησκευτικό λόγο που θέλουν να αφαιρέσουν τα παπούτσια πριν μπουν στο σπίτι.

«Από την οπτική γωνία του επισκέπτη, είναι σημαντικό να σεβαστείτε τις επιθυμίες του οικοδεσπότη », είπε. Οι οικοδεσπότες που έχουν επισκέπτες για πρώτη φορά μπορεί να θέλουν να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων, έτσι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να φέρουν «παπούτσια ή κάλτσες μόνο για εσωτερικούς χώρους» εάν το περπάτημα ξυπόλητος είναι κάτι με το οποίο δεν αισθάνονται άνετα, σύμφωνα με την Grumet. «Μπορεί επίσης να σκεφτείτε να έχετε μια καθαρή συλλογή από παντόφλες ή κάλτσες για να προσφέρετε στους καλεσμένους σας όταν βγάζουν τα παπούτσια τους», συνέχισε η Grumet. «Ως οικοδεσπότης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι καλεσμένοι σας αισθάνονται όσο το δυνατόν πιο άνετα».

Το να ζητάτε από τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους πριν μπουν σε ένα σπίτι δεν χρειάζεται να είναι μια άβολη στιγμή, πρόσθεσε η Grumet. Οι οικοδεσπότες μπορούν να διατυπώσουν όμορφα το αίτημα τους λέγοντας: «Θα μπορούσες να αφαιρέσεις τα παπούτσια σου;» πρόσθεσε η Γκρούμετ, μεταδίδει η New York Post.

Οι επισκέπτες που πρέπει να φορούν παπούτσια σε εσωτερικούς χώρους «για ιατρικούς ή άλλους λόγους» μπορούν επίσης να ρωτήσουν έναν οικοδεσπότη εάν κανόνα απαγόρευσης των παπουτσιών πριν από μια επίσκεψη, ώστε να μπορούν να το διαχειριστούν είπε η Grumet. «Αυτό είναι ένα win-win, ώστε να μπορείτε να σεβαστείτε τις επιθυμίες του οικοδεσπότη σας χωρίς να χάσετε την άνεσή σας», είπε.

Ωστόσο, οι οικοδεσπότες δεν είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογήσουν. Η Meredith Corning, από το Bentonville του Αρκάνσας, ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σχεδιαστής στο Meredith Events, που εξυπηρετεί πελάτες στην περιοχή Ozark Mountains, είπε στο Fox News Digital ότι οι οικοδεσπότες δεν πρέπει να φοβούνται να ζητήσουν από τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι τους. «Είναι απολύτως αποδεκτό», είπε. «Πολλοί πολιτισμοί το έχουν κάνει αυτό εδώ και αιώνες».

Ταυτόχρονα, η Corning προειδοποιεί ότι οι οικοδεσπότες δεν πρέπει να ξεχάσουν να δώσουν στους καλεσμένους τους ένα «θερμό χαιρετισμό» προτού υποβάλουν ένα αίτημα. Οι οικοδεσπότες μπορούν να κάνουν την πρακτική αφαίρεσης παπουτσιών μια «φιλόξενη εμπειρία» καλύπτοντας τις εισόδους με κλειστές παντόφλες σπα αν το επιτρέπει ο χώρος.

Η Corning είπε ότι οι οικοδεσπότες δεν χρειάζεται απαραιτήτως να εξηγήσουν γιατί έχουν τον συγκεκριμέν κανόνα για την απαγόρευση παπουτσιών, αλλά η απάντηση σε περίπτωση που κάποιος ρωτήσει μπορεί να εξομαλύνει οποιαδήποτε αμηχανία. Οι οικοδεσπότες μπορούν να πουν, σύμφωνα με την Corning: «Ξέρω ότι μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά αυτό κάνουμε εδώ για να διατηρήσουμε τα πατώματα καθαρά». Ή αν μένουν παιδιά στο σπίτι, οι οικοδεσπότες μπορούν να πουν: «Έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτόν τον κανόνα γιατί τα παιδιά παίζουν στα χαλιά. Αν είναι κανόνας για αυτούς, τότε είναι δίκαιο να γίνει κανόνας για όλους ώστε να παραμείνουν συνεπείς».

Οι οικοδεσπότες μπορεί ακόμη και να σκεφτούν να αγοράσουν ένα «σημάδι» που μπορεί να ενημερώσει ή να υπενθυμίσει στους επισκέπτες τον κανόνα «μη παπουτσιών» τους, είπε η Corning.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται τα δάπεδα;

Ο Toby Schulz, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Maid2Match, μιας αυστραλιανής υπηρεσίας καθαρισμού σπιτιών, είπε στο Fox News Digital ότι η χρήση υπαίθριων υποδημάτων στο εσωτερικό μπορεί να φέρει «μικρόβια και βρωμιά» στα σπίτια.

«Για να αντιμετωπιστεί αυτό, σκουπίστε με απλή ή με ηλεκτρική σκούπα μια φορά την ημέρα για να αποτρέψετε τη συσσώρευση βρωμιάς και σκόνης», είπε. «Στη συνέχεια, σφουγγαρίστε με υγρό καθαριστικό τα δάπεδα στα σημεία που πατιούνται περισσότερο, μία φορά την εβδομάδα».

Οι παντόφλες μπορούν να τοποθετηθούν σε έπιπλα αποθήκευσης παπουτσιών ή σε ιδιωτικούς χώρους όπως υπνοδωμάτια και μπάνια, πρόσθεσε ο Schulz. Εάν το να ζητήσετε από έναν επισκέπτη να αφαιρέσει παπούτσια σας φαίνεται πολύ ενοχλητικό, ο Schulz είπε ότι οι επισκέπτες μπορούν να τοποθετήσουν πατάκια στις εισόδους, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να καθαρίσουν τα παπούτσια τους πριν μπουν μέσα.

Σημειώνεται πως μία μικροβιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι οι σόλες των παπουτσιών έχουν κατά μέσο όρο 421.000 μονάδες βακτηρίων ενώ το εσωτερικό των παπουτσιών έχει 2.887 μονάδες βακτηρίων κατά μέσο όρο, στα οποία περιλαμβάνονται τα βακτήρια E. Coli, Klebsiella pneumonia και Serratia ficaria.

Πρόσθετες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής τα τελευταία χρόνια διαπίστωσαν ότι οι σόλες των παπουτσιών είναι πιθανοί φορείς για μολυσματικές ασθένειες επειδή περιέχουν μικρόβια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.