Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα σοβαρό επείγον περιστατικό, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Είναι απειλητικό για τη ζωή και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια εάν καταλάβετε ότι κάποιος δικό σας παθαίνει εγκεφαλικό.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικό. Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται αίμα και οξυγόνο για να λειτουργήσει σωστά. Όταν δεν υπάρχει επαρκής ροή αίματος, τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και μεταβείτε -εσείς ή ο παθών- στο νοσοκομείο, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα μόνιμης αναπηρίας.

Η έγκαιρη δράση είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να σώσει ζωές.

Εάν δεν γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, το healthline παρουσιάζει τα πέντε σημάδια στα οποία πρέπει να δώσεις σημασία.

1. Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση

Το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να εκφραστεί και να κατανοήσει τη γλώσσα. Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, ίσως να έχει δυσκολία να μιλήσει και να εκφραστεί. Μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις ή τα λόγια του μπορεί να είναι ακατάληπτα. Τέλος, μπορεί, όσο προσπαθείτε να του μιλήσετε να μοιάζει μπερδεμένος και να μην καταλαβαίνει τι λέτε.

2. Παράλυση ή αδυναμία

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν στη μία ή και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού, κάποιοι εμφανίζουν μυϊκή αδυναμία ή παράλυση. Αυτό σημαίνει ότι η μία πλευρά του προσώπου τους μπορεί να φαίνεται πεσμένη. Όμως αυτό μπορεί να μην είναι πάντα ευδιάκριτο οπότε ζητήστε του να χαμογελάσει και εάν δεν μπορεί να σχηματίσει χαμόγελο στη μία πλευρά του προσώπου του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, ζητήστε του να σηκώσει και τα δύο του χέρια και εάν δεν μπορεί να σηκώσει έστω το ένα λόγω μουδιάσματος, αδυναμίας ή παράλυσης, τότε πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ένα άτομο που πάσχει από εγκεφαλικό μπορεί επίσης να σκοντάψει και να πέσει λόγω αδυναμίας ή παράλυσης στη μία πλευρά του σώματός του.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι τα άκρα του ασθενούς μπορεί να μην μουδιάσουν εντελώς αλλά μπορεί υπάρχει απλά μια αίσθηση τσιμπήματος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και στην περίπτωση νευρολογικών παθήσεων αλλά μπορεί να είναι και σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Δυσκολία στο περπάτημα

Τα εγκεφαλικά επεισόδια επηρεάζουν τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένοι δεν μπορούν να μιλήσουν ή να επικοινωνήσουν αλλά μπορούν να περπατήσουν. Άλλοι μπορεί να μιλούν κανονικά αλλά να μην μπορούν να σταθούν όρθιοι ή να περπατήσουν. Αν κάποιος αδυνατεί ξαφνικά να διατηρήσει την ισορροπία του ή να περπατήσει, ζητήστε άμεσα βοήθεια.

4. Προβλήματα όρασης

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος δικός σας παθαίνει εγκεφαλικό, ρωτήστε τον για τυχόν αλλαγές στην όρασή του. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει θολή όραση ή διπλωπία ή το άτομο μπορεί να χάσει εντελώς την όρασή του από το ένα ή και από τα δύο μάτια.

5. Έντονος πονοκέφαλος

Μερικές φορές, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να μοιάζει με έντονο πονοκέφαλο. Εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι δεν αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια επειδή μπορεί να υποθέσουν ότι έχουν ημικρανία και χρειάζονται απλά ξεκούραση.

Ποτέ μην αγνοείτε έναν ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο, ειδικά αν αυτός συνοδεύεται από εμετό, ζάλη και μερική απώλεια των αισθήσεων. Εάν πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο, το άτομο μπορεί να περιγράψει τον πονοκέφαλο ως διαφορετικό ή πιο έντονο από τους πονοκεφάλους που είχε στο παρελθόν. Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς εμφανή λόγο.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες καταστάσεις, ένα χαρακτηριστικό σημάδι του εγκεφαλικού είναι ότι τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά.

Ένα εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση. Ένα άτομο μπορεί τη μία στιγμή να γελάει και να μιλάει κανονικά και την επόμενη να μην μπορεί να μιλήσει ή να σταθεί μόνος του. Αν κάτι σας φαίνεται ασυνήθιστο, καλέστε αμέσως βοήθεια γιατί για κάθε λεπτό που ο εγκέφαλός του δεν λαμβάνει επαρκή ροή αίματος και οξυγόνου, μειώνεται η ικανότητα πλήρους ανάκτησης της ομιλίας, της μνήμης και της κίνησής του.