Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Χρήστος Αηδόνης η Πολιτεία δρομολογεί ένα φιλόδοξο σχέδιο άθλησης για όλους τους πολίτες, με αξιοποίηση κάθε χώρου, όπου είναι εφικτό, σε όλη την Ελλάδα, Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με το γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή παραβρέθηκε ακόμη ο νέος πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, καθηγητής εγκληματολογίας, Γιάννης Πανούσης.

«Όλοι οι ανοιχτοί χώροι μετατρέπονται σε χώρους άθλησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αηδόνης, ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι στόχος, σε πρώτη φάση, είναι η μείωση της παχυσαρκίας κατά 5%.

«Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουμε δεκάδες ή και εκατοντάδες αθλητικά σημεία, όπου θα αθλούνται οι πολίτες», πρόσθεσε ο υφυπουργός. «Θα μετατρέψουμε σε χώρους άθλησης μέχρι και μη χρηστικούς δρόμους».

Ο κ. Αηδόνης επισήμανε πως το σχέδιο αθλητισμού στις πόλεις θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θα αναπτυχθούν δράσεις για ποιότητα ζωής των πολιτών. «Θα εκμεταλλευθούμε τον κάθε χώρο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

«Μας ενδιαφέρει να αθλείται όλη η κοινωνία. Χρειαζόμαστε διαδρομές άθλησης». Ο κ. Αηδόνης είπε στη συνέχεια ότι είναι χαμηλό το κόστος του προγράμματος αυτού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη, όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα των πολιτών. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σχέδιο της Πολιτείας για τεχνητή χιόνωση σε μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ώστε να αποτελέσει ο αθλητισμός και μία υπόθεση οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για δυνατότητα άθλησης όλων των πολιτών είναι χαμηλού κόστους, αλλά τεράστιας κοινωνικής εμβέλειας. Όσον αφορά τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics το 2011, ο γ.γ. Αθλητισμού τόνισε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 86 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα περιορίστηκε στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ πέρα από τη συμμετοχή του Δημοσίου, θα υπάρξουν χορηγίες από ΟΠΑΠ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ο κ. Μπιτσαξής επισήμανε πως κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν.

Ακόμη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι φάκελοι με «ύποπτους αγώνες» που έχει στείλει η UEFA στην ΕΠΟ, έχουν διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα. Σχετικά με το θέμα των προϋπολογισμών των Ομοσπονδιών για τη νέα χρονιά, ανέφερε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω αυτών της Α’ κατηγορίας, ενώ σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε στο βόλεϊ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν καταλαβαίνει την αιτία κινητικότητας της ΕΣΑΠ. Ανέφερε, μάλιστα, πως η επιχορήγηση της Α1 και της Α2 είναι 1,8 εκατ. ευρώ και της Ομοσπονδίας 3,8 εκατ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπιτσαξής είπε, μετά από σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε, ότι δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών του Παναθηναϊκού στον επόμενο εκτός έδρας αγώνα του, γιατί τα επεισόδια που έγιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο με τον Πανσερραϊκό δεν ήταν στο πλαίσιο μετακίνησης φιλάθλων.

Σχετικά με την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, ανακοίνωσε ότι ανασυντίθεται, με νέο πρόεδρο τον καθηγητή Εγκληματολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννη Πανούση.

«Στο μυαλό μου έχω τη συζήτηση των ορίων επιθετικότητας και αγάπης της ομάδας μας. Η ΔΕΑΒ θα είναι μια ενδιάμεση σχέση εμπιστοσύνης, ενώ θα προσπαθήσω να κερδίσω το στοίχημα», υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα παρέχει αμισθί τις υπηρεσίες του. Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΑΒ τάχθηκε κατά της φυλάκισης των ταραξιών, ενώ επισήμανε πως θα προσπαθήσει ώστε να μην υπάρχει περιθωριοποίηση των απόψεων του αθλητικού χώρου.