Δεν προξενεί έκπληξη στους ειδικούς η σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού, παρότι αυτός είναι υπερδιπλάσιος, σε σχέση με χθες, Δευτέρα, οπότε και καταγράφηκαν 8.639 θετικές διαγνώσεις.

Σήμερα (8/3) ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστή την καταγραφή ακόμα 21.121 μολύνσεων. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, δεν αποτελεί ασφαλή δείκτη για αρνητικές εκτιμήσεις ως προς την πορεία της επιδημίας. Και τούτο διότι τα περιστατικά Covid-19 που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν αποτελέσματα διαγνωστικών ελέγχων περισσότερων της μίας μέρας, λόγω του τριημέρου που προηγήθηκε.

Την Κυριακή και τη Καθαρά Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα δε λειτουργούν, ενώ πολλοί αναμένεται να είναι και οι πολίτες που έκαναν τεστ για τον κορονοϊό με το «τέλος» της εξόδου, παράγοντες που «εξηγούν» το μέγεθος των κρουσμάτων σήμερα, Τρίτη.

Οι επιστήμονες τονίζουν, άλλωστε, πως δείκτης για την πορεία της επιδημίας δεν αποτελεί ποτέ ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, ή ο ημερήσιος δείκτης της θετικότητας, παρά οι εβδομαδιαίοι μέσοι όροι κ.ο.κ., οπότε και τα υγειονομικά μεγέθη «δίνουν» περισσότερο καθαρή εικόνα.

Η εκτίμηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων παραμένει πως η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία καθοδική, κάτι που αποτυπώνεται και στη σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ).

Τι δείχνουν τα λύματα

«Την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2022 παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 21 έως 27 Φεβρουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις δεκατρείς (7/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε τέσσερεις από τις δεκατρείς (4/13) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο από τις δεκατρείς (2/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Οι πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν ήταν οριακές και παρατηρήθηκαν στο Βόλο (-29%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%), στην Κέρκυρα (-19%), στη Λάρισα (-14%), στην Αλεξανδρούπολη (-12%), στην Πάτρα (-12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-16%).

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+40%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη (+15%), στο Ηράκλειο (+23%) και στα Χανιά (+23%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Ξάνθη (-4%) και στα Ιωάννινα (+7%)».

Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 28/02-06/03/22 σε σχέση με την εβδομάδα 21-27/02/22.