Τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους κάνουν χρήση αμφεταμινών γνωστών ως speed κρούν οι επιστήμονες τονίζοντας πως αντιμετωπίζουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψύχωση.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα από την Ταϊβάν ο κίνδυνος αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά είναι πιο αισθητός στις γυναίκες.

Η εκτιμώμενη χρήση τέτοιων ουσιών, παγκοσμίως, είναι κάτω του 1%, αλλά περίπου ο ένας στους δέκα χρήστες εθίζεται, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, συμπτώματα τύπου σχιζοφρένειας, με παράνοια, ακρόαση ανύπαρκτων φωνών και ψευδαισθήσεις. Αυτά τα ψυχωτικά επεισόδια, συνήθως, υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, αλλά στο 15% των χρηστών μπορεί να επιμείνουν ακόμη και για χρόνια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Γουέι-Σενγκ Λι του Κινεζικού Ιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Ψυχικής Υγείας «Evidence-Based Mental Health», ανέλυσαν στοιχεία για 74.600 χρήστες παράνομων αμφεταμινών και 298.400 μη χρήστες (η ομάδα ελέγχου), που είχαν μέση ηλικία 33 ετών και το 84% ήταν άνδρες.

Στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση, οι χρήστες speed είχαν συχνότερα κατάθλιψη (2% έναντι 0,4%), άγχος (0,9% έναντι 0,3%), ισχαιμική καρδιακή νόσο (1,3% έναντι 0,8%), γενικά καρδιαγγειακή νόσο (0,8% έναντι 0,4%) και εγκεφαλικά (1,3% έναντι 0,7%).

Οι χρήστες είχαν τουλάχιστον πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Η πιθανότητα ψύχωσης ήταν μεγαλύτερη στους άνω των 45 ετών και σε όσους είχαν ιστορικό συλλήψεων για παράνομη χρήση ουσιών, ενώ μειωνόταν σε όσους έκαναν ψυχοθεραπεία για τον εθισμό τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα speed μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν σχιζοφρενικά συμπτώματα.