Τα πιθανά οφέλη του κρασιού για την υγεία έχουν διαφημιστεί από διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην αρχαιότητα, για παράδειγμα, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το κρασί ως θεραπεία για όλα. «Είναι αντισηπτικό. Είναι αναλγητικό. Είναι αντιμικροβιακό, επομένως περιποιείσαι όλες τις πληγές σου με κρασί», είπε στον Wine Enthusiast ο Pat McGovern, επιστημονικός διευθυντής του Biomolecular Archaeology Project στο Penn Museum, αναφέρει το healthdigest.com. Ποιες όμως οι βασικές διαφορές μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού και ποιο είναι καλύτερο για εσάς;

Κόκκινο και λευκό κρασί

Κόκκινο vs λευκό κρασί: Ποιο είναι καλύτερο για εσάς;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com και το Healthline, ο τρόπος παρασκευής του κόκκινου και του λευκού κρασιού επηρεάζει τη χημική τους σύνθεση και πώς μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία μας. Τα κόκκινα κρασιά ζυμώνονται με τη φλούδα, τους σπόρους και τους μίσχους των σταφυλιών. Τα λευκά κρασιά αφαιρούν τη φλούδα, τους σπόρους και τους μίσχους τους κατά τη ζύμωση. Ως αποτέλεσμα, το κόκκινο κρασί διατηρεί ορισμένες ενώσεις που απουσιάζουν στο λευκό κρασί.

Ενώ το κόκκινο κρασί και το λευκό κρασί έχουν παρόμοια διατροφικά προφίλ, είναι οι μοναδικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού που παρέχουν ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του.

Ποτήρια με κόκκινο κρασί

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι, επίσης, γνωστό ότι αυξάνει την HDL χοληστερόλη, την καλή χοληστερόλη που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτρέψει την ύφεση του εγκεφάλου λόγω της αντιοξειδωτικής του ρεσβερατρόλης, η οποία φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας στον εγκέφαλο. Αυτή η πλάκα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, εξηγεί το healthdigest.com.

Ενώ το κόκκινο κρασί λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας, μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λευκού κρασιού μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οστεοαρθρίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Λευκό κρασί

Έτσι, το κόκκινο και το λευκό κρασί περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, αλλά το κόκκινο τείνει να κερδίζει τη μάχη για την υγεία στο τέλος. Είτε προτιμάτε κόκκινο είτε λευκό κρασί, και τα δύο πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες και ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής.