Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατέγραψε συνολικά 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής όλα είτε ασυμπτωματικά είτε με ήπια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, τα κρούσματα έχουν αναφερθεί από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ):

 • Αυστρία (4),
 • Βέλγιο (3),
 • Τσεχία (1),
 • Δανία (6),
 • Γαλλία (2 εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν),
 • Γερμανία (10),
 • Ελλάδα (1),
 • Ισλανδία (1),
 • Ιρλανδία (1),
 • Ιταλία (9),
 • Ολλανδία (16),
 • Νορβηγία (4),
 • Πορτογαλία (14),
 • Ισπανία (3)
 • και Σουηδία (4).

Τέσσερις νέες χώρες στην ΕΕ/ στον ΕΟΧ που αναφέρουν περιπτώσεις παραλλαγής Όμικρον είναι η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και – όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Πέμπτη – η χώρα μας.

Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανικές χώρες, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Επίσης, όμως, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού που δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού (Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο), επισημαίνει το ECDC.

Το Κέντρο σημειώνει, ακόμη, πως μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν είτε ασυμπτωματικές, είτε με ήπια συμπτώματα και δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό κρούσμα και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

390 κρούσματα της Όμικρον σε 31 χώρες

Εξάλλου, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 16 χώρες και εδάφη εκτός ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστραλία, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Καναδάς, Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, Γκάνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο).

Συνολικά, έχουν αναφερθεί 390 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 31 χώρες.

Μετάλλαξη κορονοϊού

«Περιορισμένα τα στοιχεία που έχουμε»

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη διασπορά της Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν.

«Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περεταίρω εξάπλωσης της Όμικρον στην ΕΕ/ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών», τονίζει η διευθύντρια του ECDC.

Κορονοϊός: Η Ευρώπη μπαίνει σε μέτρα lockdown - Ο συναγερμός από τον ECDC για υψηλό κίνδυνο έως τον Ιανουάριο

Πιθανόν να προκαλέσει πάνω από τα μισά νέα κρούσματα κορονοϊού στην ΕΕ τους επόμενους μήνες

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, το ECDC επισημαίνει ότι προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Delta.

Εάν αυτό ισχύει, η Όμικρον αναμένεται βάσει των μαθηματικών μοντέλων να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία υγείας.

Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της Όμικρον έναντι της Delta και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της στην EE/ΕΟΧ, τόσο γρηγορότερα η Όμικρον θα προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.

Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Στο μεταξύ, στον νέο αναθεωρημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, λαμβάνει υπόψιν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα εμφανίζεται να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» όπως και πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Στο «κόκκινο» είναι σχεδόν όλη η ήπειρος, ενώ στο «πορτοκαλί» έχουν βαφτεί ορισμένες μόνο περιοχές σε Ιταλία και Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ειδικότερα, από το «βαθύ κόκκινο» εξαιρούνται μόνο τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες κόκκινο»).

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω χάρτες του ECDC εκδίδονται εβδομαδιαία, κάθε Πέμπτη, με σκοπό τη διευκόλυνση των αρχών στη λήψη ταξιδιωτικών μέτρων και έκδοση οδηγιών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.